perjantai 25. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alter K

Suunnilleen eilisen Alterin ja Peasen välissä sijaitsee 22-kilometrinen Alter K (16,22°N; 106,19°W). Se on vahvasti keski-ikäinen eli varhaisimbrinen kompleksikraatteri, jonka reunat taisivat syntyessään olla vallitsevien heikkousvyöhykkeiden hallitsemia, sillä kraatteri näyttää hieman kuusikulmaiselta. Kraatterin koillista nurkkaa murjova uurros on ilmiselvästi Orientalen törmäysaltaan heitteleen aikaansaama.

Hieman kuusikulmaisen Alter K:n koillisnurkkaa on viistänyt Orientalen törmäysaltaan heittele. Keskuskohouma on myös huomionarvoinen. Kuva: NASA / ASU / LRO WAC / QuickMap / T. Öhman.


Yksi Alter K:n silmiinpistävistä piirteistä on sen aika muhkea keskuskohouma. Harvemmin tämän kokoluokan kraattereilla moista näkee. Tasaista pohjaa kraatterilla ei juuri ole, joten keskuskohouman korkeus hieman vaihtelee eri puolilla, mutta se on parhaimmillaan liki 700 m ja matalimmillaankin pitkästi yli 400 m. Läpimittaa keskuskohoumalla on viitisen kilometriä. Kraatterin syvyys vaihtelee myös hieman ollen noin 2300–2650 m.

Nimi Alter K:lle tuli Leif Anderssonin ja Ewen Whitakerin massiivisessa NASA Catalogue of Lunar Nomenclature -luettelossa vuonna 1982. Vaikka nimet olivat NASAn hyväksymiä ja yleisessä käytössä, IAU myönsi vanhat virheensä vasta vuonna 2006, jolloin satelliittikraatterien nimet saivat uudelleen virallisen aseman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti