lauantai 19. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus K

Läpimitaltaan noin 21-kilometrinen Alphonsus K (12,61°S; 0,11°W) sijaitsee välittömästi Alphonsuksen itäpuolella. Kraatteri on kulunut ja tasapohjainen. Syvyydeltään se on lännestä eli Alphonsuksen reunan puolelta mitaten noin 1100 m mutta idässä ainoastaan noin 150–300 m. Eteläreunalta syvyyttä tulee noin 800 m, pohjoisreunalta noin 600 m. Alphonsus K:n eteläreuna yhtyy B:n pohjoisreunaan.

Minkäänlaista ikämääritystä Alphonsus K:lle ei minun tietääkseni ole tehty. Geologisissa kartoissa sen pohjan on kuitenkin tulkittu olevan Imbrisen tasankoaineksen peitossa. Vuoden 1968 alueellisessa kartassa tuo aines määriteltiin tarkemmin Cayleyn muodostumaan kuuluvaksi. Kyseisen muodostuman on sittemmin tulkittu olevan Imbriumin törmäysaltaan heittelettä. Näin ollen Alphonsus K olisi iältään preimbrinen. Tällaisia melko vanhoja keskikokoisia kraattereita Kuussa on vaikka kuinka paljon.

Alphonsus K on vanha peruskraatteri, jonka pohjaa peittää Imbriumin törmäysaltaan heittele. Kuva: NASA / ASU / LRO WAC / QuickMap / T. Öhman.

 

Alphonsus K sai nimensä vuonna 1965 System of Lunar Craters -luettelon osassa III ja se hyväksyttiin tuttuun tapaan vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti