Näyttelyt

Olen ollut vuodesta 2016 mukana Järviseutu-Seura ry:n hallinnoimissa ja Leader Aisapari ry:n rahoittamissa hankkeissa suunnittelemassa ja toteuttamassa erilaisia geologiaan liittyviä näyttelyitä Etelä-Pohjanmaan Järviseudulle. Tälle sivulle kokoan hiljalleen pieniä maistiaisia näyttelyistä. Kaikkiin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy. Näyttelyiden taustalla on Suomen tiettävästi suurin yksityinen mineraalikokoelma, jonka Järviseutu-Seura hankki omistukseensa syksyllä 2016. Kokoelma perustuu Kauko Alasaarelan ja Sirpa Mäki-Rajalan elämäntyöhön, ja se oli aiemmin esillä Lapuan Hirvijoella.


2018

Kaunis ja kiehtova kvartsi

Kesäkuussa 2018 avautui Evijärven uudistuneessa kirjastossa näyttely ”Kaunis ja kiehtova kvartsi”. Siinä tutustutaan kvartsiin, joka on maankuoren kolmanneksi yleisin mineraali. Sen värikirjo on laajempi kuin millään muulla korukivellä, ja siitä tunnetaan kymmeniä erilaisia muunnoksia. Näyttely johdattelee kävijän maailmanympärimatkalle tutustumaan kvartsin muunnoksiin Evijärveltä Suomen poikki Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan, Australiaan ja Thaimaahan, päätyen Lappajärven törmäyskraatterin täysin muuttuneeseen kvartsiin. Matkalla kohdataan paitsi kvartsin erilaisia muunnoksia, myös tieteenhistorian merkkihenkilöitä ja tutustutaan mm. kvartsin moninaisiin käyttötapoihin ihmiskunnan esihistoriasta nykypäivään.


Tein näyttelyä varten myös 30-sivuisen oppaan. Kaunis ja kiehtova kvartsi -näyttelyopas on luettavissa näyttelyn yhteydessä Evijärven kirjastossa. Oppaan sähköinen versio on myös vapaasti saatavilla, tällä hetkellä tosin vain ResearchGaten kautta. Oppaassa esitellään kaikki näyttelyssä mukana olevat 25 kvartsin – tai oikeammin sanottuna piidioksidin – muunnosta. Yksittäisiä näytteitä on näyttelyssä mukana noin 250.

Toimin näyttelyn suunnittelijana, ja fyysisestä toteutuksesta vastasin yhdessä Kraatterijärven mineraalimaailma -hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevalan kanssa. Näyttelyoppaan taitosta vastasi Jarmo Korteniemi.

Sijainti: Evijärven kunnankirjasto, Voltintie 6, Evijärvi
Esilläoloaika: 6/2018–

kvartsin muunnoksia
Kaunista ja kiehtovaa kvartsia on Evijärven kirjastossa kahdessa suuressa vitriinissä.

Onyksi on joko kokonaan mustaa tai mustavalkoraidallista. Järviseutu-Seuran mineraalikokoelmassa on varsin runsaasti myös kivestä valmistettuja koruja ja koriste-esineitä.

Tiikerinsilmää ja haukansilmää
Tiikerinsilmä vaihettuu lähisukulaisekseen haukansilmäksi. Vasemmalla akaatteja, vasemmassa yläkulmassa opaaleja.

Opaalin väriloiston kannalta sen rakenteessa oleva vesi on erittäin tärkeää, minkä vuoksi opaaleja kannattaakin säilyttää vedessä. Etualalla ja takana myös kuivana säilytettyjä opaaleja.

Evijärven Kaunis ja kiehtova kvartsi -näyttelyssä esillä olevien näytteiden tärkeimmät löytöalueet maailmankartalla.
Kuva: Jarmo Korteniemi

Meripihkanäyttely

MeripihkaaNäillä näkymin ainakin loppusyksyyn 2018 saakka Lappajärvellä esillä oleva näyttely kertoo Baltian meripihkan tarinan muinaisen Suomen metsistä Eridanos-jokea pitkin Baltiaan ja pohjoiseen Keski-Eurooppaan. Näyttelyssä pääsee mm. tutkimaan kymmeniä miljoonia vuosia sitten meripihkaan juuttunutta kärpästä mikroskoopilla.

Näyttelyn suunnittelijana toimi FM, diplomigemmologi Satu Hietala GTK:lta. Oma osuuteni näyttelyn valmistumisessa sisälsi posteritekstien muokkausta, näyttelyn fyysistä rakentamista, sekä valaistuksen suunnittelua ja toteutusta yhdessä projektipäällikkö Hannu Nevalan kanssa.

Sijainti: Hotelli Kivitippu, vaihtuvien näyttelyiden tila, Nykäläntie 137, Lappajärvi
Esilläoloaika: 1/2018–meripihkaa ja väärennöksiä
Suolaliuoksessa aito meripihka kelluu, mutta muoviset väärennökset uppoavat.
fly in amber
Meripihkanäyttelyssä pääsee tutkimaan meripihkaan juuttunutta muinaista kärpästä mikroskoopilla.

2017

Kivitipun "teaserit"

Lappajärvelle, perinteikkääseen hotelli Kivitippuun oli kesällä 2017 tarkoitus tulla  enemmänkin Järviseutu-Seuran näytteitä esille. Niistä esimakua antamaan rakennettiin yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) kanssa Kivitipun aulan porrastasanteelle kaksi "teaseria". Vitriineistä toinen sisältää upeita korukiviä ja mineraalinäytteitä, toinen puolestaan lähinnä simpukoita ja koralleja.

Matkan varrella suunnitelmat kuitenkin muuttuivat moneen kertaan, kuten niillä usein on tapana. Niinpä suurempaa yhtenäistä Järviseutu-Seuran kivilaji- ja mineraalinäyttelyä Kivitippuun ei koskaan tehty, vaan ainoastaan vieraileva meripihkanäyttely. Maistiaisia seuran kokoelmasta on kuitenkin Kivitipussa siis tarjolla. Vitriinit pyrkivät lähinnä tarjoamaan visuaalisen elämyksen, sillä tiedollista antia ei näissä teasereissa juuri ole.

"Houkutuslintujen" pääsuunnittelijana toimi FM, diplomigemmologi Satu Hietala GTK:lta. Oma osuuteni sisälsi näyttelyn fyysistä rakentamista, sekä valtaosan simpukka- ja korallivitriinin toteutuksesta yhdessä GTK:n Jari Nenosen kanssa.

Sijainti: Hotelli Kivitippu, aulan porrastasanne, Nykäläntie 137, Lappajärvi
Esilläoloaika: 6/2017–
2016

Lappajärven törmäyskraatterin kallioperä

Kraatterijärven georeitti -hankkeessa yksi osa työtä oli ihmisten tapaaminen ja Lappajärven törmäyskraatterin geologiasta kertominen. Tätä silmällä pitäen kokosin Lappajärven törmäyskiviä ja kohdekallioperää esittelevän (suurinta kärnäiittilohkaretta lukuun ottamatta) kevyen kiertävän näyttelyn ja tein näytteiden esittelytekstit. Näytteet olivat esillä niin Lappajärven kuin Vimpelinkin markkinoilla, ja samoja näytteitä käytin esimerkiksi Alajärven 4H-kerholaisille pitämässäni esityksessä.

Sijainti: Lappajärvi, Vimpeli, Alajärvi
Esilläoloaika: kesä ja syksy 2016


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti