torstai 30. toukokuuta 2019

Summasta ja ympäristöasiaa Saarijärvellä

Maailman ympäristöpäivänä keskiviikkona 5.6.2019 järjestetään Saarijärven kierrätyskeskuksella lettukestit. Tilaisuudessa pääsee kuulemaan asiaa mm. muovin kierrätyksestä, vieraslajien torjunnasta ja mehiläistarhauksesta. Itse puhun noin klo 12.20 alkaen kolmisen varttia Summasen törmäyskraatterista suunnilleen otsikolla "Summasen törmäyskraatteri: synty, löytyminen ja jatkotutkimusten suuntaviivat".

Olen hätävarapaikkaamassa Summasen löytöryhmän jäseniä Satu Hietalaa ja professori emeritus Lauri J. Pesosta, koska he eivät valitettavasti aikataulusyistä pääse paikalle. Tarkoituksenani on käydä läpi hieman Summasen löytöhistoriaa, törmäyskraattereiden syntyä, Summasen alueen geologiaa ja keskeisiä törmäystodisteita, sekä tällä hetkellä tiedossa olevia ja suunniteltuja Summasen jatkotutkimuksia. Kysymykset ja kommentit ovat tietenkin erittäin tervetulleita, kuten aina.

Muurinpohjaletuista (4 € / annos) vastaavat Saarijärven Martat. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sen lehdistötiedote on luettavissa tuolta lopusta.

Aika: ke 5.6.2019 noin klo 12.20 (koko tilaisuus klo 11–14)
Paikka: Saarijärven kierrätyskeskus, Oppitie 2, Saarijärvi
Järjestäjä: Saarijärven kaupunki / kierrätyskeskus ja Sammakkokangas Oy.



Kierrätyksen lettukestit Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta

Saarijärven kierrätyskeskus järjestää lettuksestit Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta klo 11–14. Tapahtumassa herkutellaan muurinpohjaletuilla sekä ammennetaan ajankohtaista tietoa ympäristöstä ja luonnosta.

Lavaohjelma alkaa Paavontuvalla klo12 lyhyellä tietoiskulla muovin lajittelusta. Muovin kierrätyksestä kertoo Sammakkokankaan toimitusjohtaja Outi Ruuska.

Miten Summasen törmäyskraatteri syntyi ja miten se löydettiin? Millainen geologia alueella on ja miten kraatterin tutkimukset jatkuvat? Summasjärven törmäyskraatterista esitelmöi kraatteritutkija ja planeettageologi Teemu Öhman. Kraatterin tarina alkaa noin klo 12: 20.

Suomen kasvikunnalle haitallisten vierastajien torjunnasta kertoo esittelypisteessään Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen aluekoordinaattori Titta Makkonen. Vieraslajit ovat ihmisen vaikutuksella levinneitä kasveja, jotka muodostavat uhan alkuperäiselle lajistolle tai luontotyypille.

Sammakkokangas järjestää esittelypisteessään Mestarilajittelija-kisan, jossa tapahtumakävijät voivat testata taitojaan kierrättäjänä.

Harrastemehiläistarhaaja Hannele Ollikaisen esittelypisteessä voi tutustua mehiläispesän rakenteeseen. Samalla kävijät voivat kuulla, miten mehiläistarhaus tukee luonnonvaraisten pölyttäjien toimintaa.

Saarijärven Martat paistavat muurinpohjalettuja. Letuilla voi herkutella neljän euron annoshintaan, johon kuuluu myös kahvi.

Lisätietoja
Kierrätyskeskuksen hoitaja Kaisa Rautiainen, 044 4598 303
Kaisa.rautiainen@saarijarvi.fi

Saarijärven kierrätyskeskus, Oppitie 2, 43100 Saarijärvi
Kierrätyksen lettukestit järjestetään Paavontuvalla, kierrätyskeskuksen yläkerrassa
Avoinna ma-pe klo 9-16, la klo 9-14

Saarijärven kierrätyskeskus on Saarijärven kaupungin palvelu. Kierrätyskeskuksessa voi ostaa ja lahjoittaa puhdasta ja ehjää tavaraa. Tehtävänämme edistää tavaroiden uudelleenkäyttöä, lisätä ympäristötietoisuutta sekä tarjota osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia.


Laitetaanpa tähän loppuun vielä pari huushollauskommenttia:

Twitter Queryfeedit lakkasivat talvella toimimasta, joten ne on tuolla sivupalkissa nyttemmin korvattu Twitterin omalla vastaavalla palvelulla. Tarjolla on tällä hetkellä oman sekavan Twitter-sisältöni (twiitit ja uudelleentwiittaukset, mutta syystä tahi toisesta ei vastauksia toisten twiitteihin) lisäksi asiallisempaa kuuaiheista sometusta NASAlta, Lunar Reconnaissance Orbiterilta, NASAn SSERVIltä, ja ensi viikolla ilmestyvän Chasing the Moon -kirjan tekijäryhmältä. Noiden kautta pääsee twitterittömänäkin kohtalaisen helposti seuraamaan, mistä alalla juuri nyt etenkin NASAn suulla puhutaan. Ja kun tässä nyt some-eläintä leikitään, heitin sivupalkin loppuun myös Goodreads-päivitykseni.

Sivupalkissa pidempään ollut Wolfram Alphan tarjoama Kuun vaiheen ja nousu- ja laskuaikojen laskuri on myös alkanut yskiä pahasti viime aikoina. Ainakaan Firefoxilla se ei toimi juuri ollenkaan. Olkoon nyt tuossa vielä siihen asti, kunnes kerkeän perehtymään siihen tarkemmin ja katsomaan, saanko sitä vielä ehjätyksi. Muokkaus 6.6.2019: Eipä tuohon korjaussarjaa löytynyt, joten se on nyt sitten poissa. Harmi, koska se oli oikeasti käyttökelpoinen.

Haastatteluja ja lehtijuttuja -sivulla puolestaan korjailin Bloggerin lukukelvottomaksi pienentämiä kuvia. Aloitin tuoreimmista jutuista, ja jatkan syvemmälle menneisyyteen kunhan kerkeän ja viitsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti