Kauhavan ja Lapuan geokohteet

Geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet Kauhavalla ja Lapualla

Viimeisimmät päivitykset 7.9.2022.

 
Tein talvella ja keväällä 20162017 Aisapari ry:n rahoittamassa esiselvityshankkeessa raportin Kauhavan ja Lapuan alueen maa- ja kallioperägeologisista kohteista, joita voitaisiin hyödyntää virkistyksessä, opetuksessa ja mahdollisesti jatkossa myös geomatkailussa. Selvitys sisälsi myös historiallisia ja esihistoriallisia kohteita, jotka sijaitsevat geologisesti kiinnostavissa paikoissa. Hyödynsin kohteiden esilletuonnissa myös sähköisiä karttapalveluita. Maanmittauslaitoksen Karttaikkunan ja Google Mapsin kartat löytyvät tuolta edellä linkkaamaltani Aisaparin hankesivulta, mutta myös alta.

Karttaikkunassa näkyvät isoilla mustilla ympyröillä raporttiini valitsemani geologiset kohteet. Punaisilla lipuilla on merkitty viereisen Kraatterijärven Georeitti -hankkeen kohteet. Kun valitsee Karttatasot-valikosta näkyviin muinaismuistot, saa esille pienemmillä punaisilla ympyröillä merkityt Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkuna (Kyppi) -tietokannan muinaismuistokohteet.  Karttaikkuna tarjoaa myös mahdollisuuden tutkailla maa- ja kallioperägeologisia karttoja, maastokarttaa, vinovalovarjostetta ja ilmakuvaa.

Alinna olevassa Google Maps -versiossa puolestaan ovat esimerkiksi osoitetiedot huomattavasti Karttaikkunaa helpommin saatavissa. Google Mapsissa on myös jokunen raportin kohdevalokuvia täydentävä kuva.Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna Karttaikkuna


Google Maps


Raportissa huomattuja virheitä

  • Sivulla 11 olevan kuva 2:n kaksi alinta paneelia ovat väärässä järjestyksessä, mikä on tietenkin täysin ilmeistä, mutta kun omille virheilleen on niin äärimmäisen sokea, niin eipä tuota huomannut ennen kuin kuvaan palasi pitkän ajan kuluttua (7.4.2019). Asiaa ei auttanut, että alkuperäislähteessäkin osakuvat esitettiin väärässä järjestyksessä. Sama virheellisesti kasattu kuva tuli kopioitua myös Kraatterijärven Georeitti -oppaaseen. Alla korjattu kuva.
   
Kuva: GTK / Geologia.fi / T. Öhman (muokkaus)

  • Sivun 121 viimeisellä rivillä lukee "...Olavi Soromäen..." kun pitäisi toki lukea "...Olavi Poutun...". Nimivirheet ovat todella noloja. Pahoittelen.
  • Sivun 141 alussa lukee "...Lapuan keskustan kaakkoispuolella..." kun pitäisi tietysti lukea "...Lapuan keskustan lounaispuolella...".
  • Sivulla 150 Elävä luonto -kappaleen ensimmäisessä lähdeviitteessä on ylimääräinen alaviiva (_).
  • Sivun s. 151 puolivälissä Historia ja kansanperinne -kappaleen toinen lause alkaa väärälla relatiivipronominin muodolla. Siinä pitäisi lukea "...kansanperinne, jossa historialliset..." eikä "...kansanperinne, joka...". 
  • Lähdeluettelosta puuttuu ainakin tämä teos:
    • Kejonen A., 2007. Suomen 100 – Geologiset kohteet. Karttakeskus, 144 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti