maanantai 14. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus C

Jos eilen oli tarjolla aika poikkeuksellinen ja kiinnostavan monimuotoinen satelliittikraatteri, tänään on vuorossa peruskauraksi luokiteltava tapaus. Mutta kaunis se on tietysti kaurakin.

Alphonsus C (14,40°S; 4,87°W) on syntynyt Alphonsuksen läntisen reunan päälle ja on siis sitä nuorempi. Muuta sen iästä ei tiedetäkään. Jos pitäisi ulkoasun perusteella veikata, panisin rahani likoon eratostheenisen iän puolesta, sillä esimerkiksi pohjan ja sisäreunan välillä oleva taitekohta erottuu vielä varsin terävänä, eikä reunakaan ole täysin pyöristynyt.

Alphonsus C:n muodossa ei näy, että se syntyi länteen päin viettävään rinteeseen. Kuva: NASA / ASU / LRO NAC / QuickMap / T. Öhman.

 

Valokuvista katsellen Alphonsus C on kolmekilometrinen perinteinen melko pyöreä maljakraatteri. Länttä kohti viettävä Alphonsuksen rinne on kuitenkin tehnyt sen, että läntinen reuna on yli 300 m alempana kuin itäinen. Niinpä pohjois–eteläinen korkeusprofiili antaakin hieman luotettavamman arvion syvyydestä: noin puoli kilometriä.

Nimen Alphonsus C:lle antoi Mädler (tietysti kera rahoittajakaverinsa Beerin) vuonna 1834 muodossa Alphons c. Nykyinen kirjoitusasu tuli Blaggilta (ja Mülleriltä) IAU:n viralliseen listaan vuonna 1935 ja teki paluun satelliittikraatterien valtaosan tapaan vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti