lauantai 5. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alpetragius M

Kraatteri Alpetragius M (16,45°S; 3,27°W) on läpimitaltaan 23 km. Se sijaitsee aivan Alpetragius N:n vieressä Alpetragiuksen ja Arzachelin välissä. Sitä peittää Arzachelin varhaisimbrinen heittele eikä sille näin ollen ole muuta ikämääritystä kuin että sen täytyy olla Arzachelia vanhempi.

Siinä se Alpetragius M on, vaikkei ehkä äkkiseltään uskoisi. Oikeassa alakulmassa näkyy Arzachelin valoisaa reunaa, vasemmassa yläkulmassa taas Alpetragiuksen pimeää reunaa. Kuva: NASA / ASU / LRO WAC / QuickMap / T. Öhman.

Alpetragius M:n syvyys lienee jossain 700:n ja 1800 m:n välillä. Hillitön vaihteluväli johtuu siitä, että se sijaitsee Alpetragiuksen kyljellä, joten länsi- ja luoteispuolet ovat korkeammalla kuin itä- ja kaakkoispuolet. Lisäksi reunat ja pohja ovat erittäin muhkuraiset. Näin ollen järkevää syvyysmittausta on aika hankala tehdä.

Alpetragius M nimettiin System of Lunar Cratersin osassa III vuonna 1965. Syytä nimeämiseen voi ihmetellä, sillä kraatteri on niin heikosti näkyvissä, ettei sitä meinaa kartoista tai luotainkuvista edes erottaa. Hyväksyntä tuli vuonna 2006.

Korjattu 6.8.2023 SLC:n numero IV:stä III:ksi ja vuosi 1966:sta 1965:ksi, ja 17.8.2023 kuvatekstin paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti