sunnuntai 20. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus L

Hieman alle neljän kilometrin läpimittainen maljakraatteri Alphonsus L (12,02°S; 3,72°W) sijaitsee Alphonsuksen pohjoisella sisäreunalla. Sijainti rinteessä ei millään tavoin näy kraatterin muodossa, sillä Alphonsus L on kauniin pyöreä ja symmetrinen, eikä sisäreunoilla ole minkäänlaisia romahdusrakenteita. Topografiadata kuitenkin paljastaa rinteen vaikutukset: pohjoisreunalta mitattu kraatterin syvyys on noin 760 m, mutta eteläreunalta reilusti alle puolet eli vain noin 330 m. Myös itä–länsisuuntaiset topografiset profiilit osoittavat eroja, sillä länsireunalta mitattu syvyys on noin 400 m, itäreunalta noin 780 m.

Alphonsus L näyttää lähes täysin symmetriseltä, mutta korkeusmittaukset paljastavat, että etelä- ja länsireunoilta mitattu kraatterin syvyys on korkeintaan puolet pohjois- tai itäreunoilta mitatusta syvyydestä. Kuva: JAXA / Kaguya TC / NASA / JPL / Moon Trek / T. Öhman.

 

Ainoan tietämäni Alphonsus L:n ikämäärityksen mukaan se syntyi joko imbrisellä tai eratostheenisellä kaudella. Kraatteri on muodoiltaan niin pehmennyt ja pyöristynyt, ettei se varmasti ainakaan eratostheenisten kraatterien nuorempaa ikäpolvea edusta.

Alphonsus L nimettiin Lunar and Planetary Laboratoryn System on Lunar Craters -luettelon osassa III vuonna 1965. Nimi hyväksyttiin vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti