tiistai 1. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alpetragius C

Vain kaksikilometrinen Alpetragius C (13,75°S; 6,17°W) sijaitsee Mare Nubiumin koilliskulmassa Alphonsuksen länsipuolella. Toisin kuin 45 km lounaaseen sijaitsevan Alpetragius B:n tapauksessa, C:tä ympäröivä mare-basaltti on iältään eratostheenistä. Mare Nubiumin keskiosat ovat myöhäisimbrisiä, mutta lähempänä reunoja on runsaasti nuorempia eratostheenisiä alueita.

Alpetragius C:tä ympäröi kirkas heittelekenttä, mutta säteitä ei näy. Kraatteri on symmetrinen ja pyöreä, aika tarkkaan 400 m syvä. Lohkareita on kohtalaisen paljon, mutta kraatterin muodot ovat pehmentyneet eikä selviä törmäyssulan viitteitä ole havaittavissa, joten aivan tuore tapaus se ei kopernikaanisesta iästään huolimatta ole.

Ruma kuva Alpetragius C:stä, mutta oikein nätimpää yksityiskohtaista kuvaa ei helposti irronnut. Kuva: NASA / ASU / LRO NAC / QuickMap / T. Öhman.

Nimensä Alpetragius C sai Blaggiltä ja Mülleriltä vuonna 1935. Heidän, samoin kuin Blaggin vuoden 1913 tutkimuksen mukaan Beerin ja Mädlerin Alpetragius C oli nykyinen Lassell C. Beerin ja Mädlerin karttaa tutkimalla vaikuttaa tosin mahdollista, että nykyinen Lassell C saattoi olla heille Alphons C, vaikka nykyinen Alphonsus C oli heille Alphons c – samojen pienten ja isojen kirjainten käyttö ei olisi ollut tuohon aikaan ollenkaan mahdotonta. Vaikea tuota on ainakaan pikaisen tutkimuksen perusteella varmaksi sanoa. No, ehkä tähän palataan vielä myöhemmin. Joka tapauksessa tuttuun tapaan toinen hyväksyntä Alpetragius C:lle tuli vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti