perjantai 18. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus J

Halkaisijaltaan kahdeksankilometrinen Alphonsus J (15,14°S; 2,51°W) sijaitsee Alphonsuksen eteläisen pohjan ja reunan taitekohdassa. Näin ollen sen on oltava Alphonsusta nuorempi. Muuta sen iästä ei tiedetäkään. Sen verran kulunut ja myöhempien törmäysten muokkaama se on, että nuoreksi sitä ei missään nimessä voi luonnehtia.

Koska Alphonsus J syntyi rinteeseen, on se topografisesti melko epäsymmetrinen. Eteläreunalta mitaten kraatterin syvyys on 1100 m, mutta pohjoisreunalta vain vajaat 600 m. Länsireunalta mitattuna syvyys on reilut 700 m ja itäreunalta 900–1000 m. Etenkin lounaista reunaa ovat nuoremmat törmäykset muokanneet.

Alphonsus J on muodoiltaan melko pyöristynyt ja aika suurtenkin myöhempien törmäysten muokkaama. Huomaa itäisellä reunanharjalla oleva tässä ylivalottunut erittäin nuori pieni ja kirkkaan heittteleen ympäröima kraatteri. Kuva: JAXA / Kaguya TC / NASA / JPL / MoonTrek / T. Öhman.

 

Itäisellä reunalla on erittäin mielenkiintoinen hyvin nuori alle satametrinen kraatteri, joka on selvästi huomattavan vinon törmäyksen rinteeseen synnyttämä. Säteet ovat sen myötä erittäin kiinnostavan oloiset, mutta sen tarkempi tutkailu vaatisi täyden resoluution LRO NAC -kuvan prosessointia, joten tähän hätään moinen jää tekemättä.

Nimi Alphonsus J:lle annettiin vuonna 1965 System of Lunar Cratersin osassa III. IAU hyväksyi sen vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti