torstai 17. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus H

Jo pari päivää sitten kuviin päässyt Alphonsus H (15,62°S; 0,53°W) sijaitsee niin Alphonsuksen kuin Alphonsus D:nkin kaakkoispuolella. Se on seitsenkilometrinen kaunis pyöreä maljakraatteri, jolla on syvyyttä aika vakaasti 1,4–1,5 km.

Pieni pyöreä peruskraatteri, ei kai tästä paljon muuta voi sanoa? Kuva: NASA / ASU / LRO NAC / QuickMap / T. Öhman.


Itse kraatterille ei ole määritelty ikää, mutta hieman yllättäen sen pohjalle on: se on imbrinen tai eratostheeninen. Itse kraatteri on siis vähintään saman ikäinen. Sen verran tuoreen oloinen Alphonsus H on – esimerkiksi reuna on varsin terävä – että eiköhän se eratostheeninen ole, tuskin ainakaan varhaisimbrinen.

Geologisesti Alphonsus H:ssa ei näyttäisi olevan maljakraatteriksi mitään erityisen ihmeellistä. Tarkemmin sisäreunaa katsottaessa huomio kuitenkin kiinnittyy pintatekstuuriin. Harvemmin pääsee näkemään pintaa, joka näyttää tasaisesti haravoidulta. Alphonsus H:n sisäreunalla sellaista kuitenkin on tarjolla. Pelkästään QuickMapin kuvia katselemalla ei tosin selviä, onko tässä virrannut kiinteää ainesta vai kenties törmäyssulaa. Kaunis tuo pinta joka tapauksessa on, oli sen synty millainen hyvänsä.

Alphonsus H:n koillinen sisäreuna näyttää haravoidulta. Jotain kiviainesta on virrannut alas vasemmalle, joko kiinteässä tai sulaneessa olomuodossa. Kuva: NASA / ASU / LRO NAC / QuickMap / T. Öhman.

Nimi Alphonsus H:lle tuli Blaggilta ja Mülleriltä vuonna 1935, toinen hyväksyntä vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti