keskiviikko 16. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus G

Läpimitaltaan 3,5-kilometrinen Alphonsus G (12,35°S; 3,39°W) sijaitsee Alphonsuksen pohjalla lähellä pohjoista reunaa. Se on kaunis ja pyöreä, topografisestikin symmetrinen 700 m syvä kopernikaaninen maljakraatteri.

Alphonsus G on kaunis ja melkoisen nuori maljakraatteri Alphonsuksen pohjalla. Kuva: NASA / ASU / LRO NAC / QuickMap / T. Öhman.


Vaikka säteitä ei valokuvissa erotu, Alphonsus G:n nuoresta iästä todistavat kraatterin sisäreunan kirkkaus, runsaat lohkareet ja kraatterin pohjalla oleva ilmeinen törmäyssulakerros. Täysin varmoja jäähtymisrakoja sen pohjalla sen paremmin kuin reunallakaan ei tosin erotu, mutta yleinen ulkoasu ja muutama jäähtymisrakoa muistuttava piirre ovat erittäin vahva viite törmäyssulan puolesta, samoin kuin eräät U-kirjainta muistuttavat valumarakenteet reunoilla.

Tavallisissa valokuvissa kirkasta heittelekenttää Alphonsus G:n ympärillä ei näy. Clementine-luotaimen kuvien eri kanavista tuotetuissa väärävärikuvissa heittelekenttäkin kuitenkin vielä erottuu varsin selkeästi. Samoin se näkyy Kaguya-luotaimen koostumusmittauksissa ympäröivää Alphonsuksen pohjaa vähemmän plagioklaasimaasälpää sisältävänä alueena.

Nimi tälle viehättävälle pienelle kraatterille annettiin Blaggin ja Müllerin Named Lunar Formations -luettelossa vuonna 1935. Uudelleen nimi hyväksyttiin vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti