tiistai 22. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alphonsus X

Eilisen Alphonsus R:n kaltaista erikoistapausta ei tänään ole tarjolla, vaan nyt palataan huomattavasti perinteisempään tarjontaan. Alphonsus X (14,99°S; 4,46°S) on läpimitaltaan hieman alle viisikilometrinen maljakraatteri. Se sijaitsee Alphonsuksen lounaisella ulkoreunalla kymmenkunta kilometriä Alpetragiuksen reunalta pohjoiseen.

Alphonsus X:lle ei tietääkseni ole tehty ikämääritystä. Alphonsus on nektarinen, ja jos X olisi Alphonsusta vanhempi, olisi se peittynyt luultavasti lähes kokonaan Alphonsuksen heitteleen alle. Alpetragius puolestaan on varhaisimbrinen, joten jos X olisi sitä vanhempi, olisi se myös luultavasti peittynyt havaittuakin pahemmin. Vuoden 1968 alueellisessa kartoituksessa X:n on tulkittu sijaitsevan hyvin lähellä myöskin varhaisimbrisen Arzachelin heittelekentän reunaa mutta ilmeisesti sen alla. Vuoden 2020 globaalikartassa heittelekenttien rajoja on hieman siirrelty ja X ei ole sen paremmin Arzachelin kuin epämääräisemmin nimellisesti vain imbriseksi, mutta Arzachelia vanhemmaksi eli käytännössä myös varhaisimbriseksi tulkitun Alpetragiuksenkaan heitteleen alla.

Alphonsus X on aika pahasti kulunut ja peittynyt pieni kraatteri. Kuva: JAXA / Kaguya TC / NASA / JPL / Moon Trek / T. Öhman.

 

Julkaistujen kartoitusten perusteella X:n iästä ei siis saa tolkkua. Kun sitä luotainkuvista katselee, on se kuitenkin aika tuntuvasti kraatteroitunut ja muodoiltaan hyvinkin pehmentynyt. Pohjoisreunalta mitaten syvyys on noin 550 m, mutta rinteen vuoksi eteläreunalta vain vajaat 150 m. Itäreunalta mitattuna syvyys on suurin, noin 550–600 m. Länsireunalta mitattu syvyys on ainoastaan 100 m. 

Mittausprofiileissa huomio kiinnittyy myös kraatterin tasapohjaisuuteen: kraatterin pohja on hyvin selvästi täyttynyt. Muoto- ja syvyysero vaikkapa suunnilleen saman kokoiseen mutta nuoreen, kilometrin syvyiseen Alpetragius H:hon on melkoinen. Myös skaalauslaskujen perusteella X:n syvyydestä on kadonnut vähintään puolet. Kaiken tämän perusteella minusta on selvää, että Alphonsus X on vanhempi kuin eratostheeninen, eli luultavimmin imbrinen.

Nimi X:lle annettiin System of Lunar Cratersin kolmososassa vuonna 1965. Se hyväksyttiin vuonna 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti