sunnuntai 8. lokakuuta 2023

InOMN 2023

Kansainvälinen ja jo perinteikkääksi luonnehdittava NASAn tukema kuutapahtuma International Observe the Moon Night (InOMN) on pian taas täällä. Tämän vuoden tapahtuma on lähtökohtaisesti lauantaina 21.10.2023, mutta oman InOMN-spektaakkelinsa voi järjestää koska tahansa 13.–31.10.2023. Vaikka tapahtuman nimessä viitataan Kuun havainnointiin, tämä ymmärretään InOMN-väen joukossa hyvin laajasti. Käytännössä kutakuinkin mikä tahansa Kuuhun liittyvä aktiviteetti kelpaa: Kuun kiikarointi yksikseen takapihalta, kuunäytös kauppatorilla, luentotilaisuus tai Apollo 13:n katsominen kaverien kanssa. Tapahtumat voivat siis olla yksityisiä, julkisia, verkossa tai vanhanaikaisesti ihan oikeiden ihmisten parissa järjestettäviä. Ainoa ”vaatimus” tilaisuuden virallistamiseksi on sen rekisteröiminen. Toistaiseksi Suomessa pidettäviä tilaisuuksia kartalla näyttäisi olevan yksi, mutta eiköhän niitä vielä jokunen muukin ilmesty. 


Koska InOMN järjestetään syksyisin kasvavan Kuun aikaan, Kuu näkyy Suomessa aina väkisinkin huonosti. Tämä vuosi on tässä suhteessa aivan kammottava, sillä juuri 21.10. Kuu ei omalta havaintopaikaltani Äänekoskelta edes nouse horisontin yläpuolelle (sattumalta korkeus etelässä on tasan 0,0°). Pohjoisempana se jää horisontin alapuolelle, Etelä-Suomessa taas viistää hetken etelähorisontin tuntumassa. Käytännössä Kuuta ei siis tuolloin voi havaita. 

Viimeinen mahdollinen virallinen InOMN-viikonloppu onkin sitten Kuun näkymisen kannalta paljon kiinnostavampi. Kuu on täysi, mikä esimerkiksi kuunäytöksen kannalta on aina huono juttu, mutta tuolloin illalla 28.–29.10. tapahtuu osittainen kuunpimennys. Se on varsin vähäinen pimennys, mutta näkyy kelin salliessa hyvin koko Suomessa. Kirjoittelin siitä erillisen blogijutun, joten ei siitä nyt sen enempää. Kuunpimennyksen yhdistäminen InOMNiin olisi suomalaisesta näkökulmasta paljon järkevämpää kuin tapahtuman järjestäminen juuri kaikkein virallisimpana iltana.

Jos siis tämänvuotisiin InOMN-aktiviteetteihin aikoo vallankin yleisötapahtuman järjestäjänä osallistua, kohtapuoliin alkaa tulla hieman kiirus. Kuu on kuitenkin niin monimuotoinen kohde, että siitä voi nauttia lukemattomin eri tavoin, oli sitten InOMN tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti