sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Puolivarjopimennys kuvina

Viime perjantai-illan Kuun puolivarjopimennys oli yksi rennoimmista kokemistani pimennyksistä. Kun oli pimennyksen suunta ja korkeus alusta loppuun tarkistettuna, ei tarvinnut hötkyillä minkään suhteen, vaan koko pimennyksen saattoi seurata kun vaan astuin muutaman metrin kuistiltani sivuun. Joskus nuorempana olisi ehkä viitsinyt katsella koko touhun alusta loppuun, mutta nyt laiskuus ja mukavuudenhalu vei voiton, joten kuvasin koko pimennyksen kymmenen minuutin välein, ja olin muut ajat sisällä lämpöisessä.

Pimennys oli sikälikin merkillinen, että pilvet saapuivat vasta maksimin jälkeen. Ei tässä maailmassa näköjään voi enää luottaa mihinkään. Pilvet olisivat tietysti saaneet pysyä poissa, mutta tuottivat ne sentään himmean 22°:n renkaan ja onnettoman kehän. Ainoastaan yksi kymmenminuuttinen jäi välistä (noin klo 22.48) sen vuoksi, ettei Kuusta näkynyt pilvien läpi jälkeäkään. Ihan lopussa pilvi sitten taas hieman oheni, ja myöhemmin yöllä keli oli taas täysin selkeä.

Alla jokunen kuvatus pimennyksestä. Kaikki on kuvattu Nikon Coolpix P900:lla ja enemmän tai vähemmän käsitelty Photoshopilla.

Klo 19.37 Kuun eteläreuna oli tummunut jo niin paljon, että pimennyksen saattoi jo varmuudella nähdä paljainkin silmin.

Täysin samoilla kameran asetuksilla (f/6,5; 1/500 s; ISO 100; f=428 mm) ja käsittelyillä tehty kuvapari maksimista (oikealla) ja tilanteesta reilut puoli tuntia ennen sitä.
Hillitysti käsitelty kuva maksimivaiheesta klo 21.10.
Animaatio alkaa klo 19.03 (eli hetki ennen pimennyksen alkua) ja jatkuu sitten pimennyksen alusta klo 19.08 lähtien noin 10 minuutin välein maksimiin eli klo 21.10 saakka (vai meniköhän vielä siitä 10' edemmäksi?) ja hyppää sitten viimeiseen ruutuun pimennyksen päättyessä klo 23.12 (koska pilvien läpi kuvaaminen teki koko pimennyksen mittaisesta animaatiosta aivan karmean näköisen). Koska kuvat on otettu kameran kuuautomatiikalla, joka muuttaa aukkoa ja valotusaikaa, eivät peräkkäisten ruutujen kirkkaudet ole toistensa suhteen vertailukelpoisia. Ja kuten näkyy, kuvien kohdistuksen tein käsin, joten tutajaahan tuo lopputulos. Mutta saanee tuosta jonkunmoisen käsityksen asiasta.

Himmeä 22°:n rengas klo 21.50.

Hyvin pliisu kehä klo 23.11, eli minuutti ennen
pimennyksen virallista päättymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti