perjantai 10. tammikuuta 2020

Kun Kuu peitti tähden

Kuulla on sellainenkin hauska tapa, että se silloin tällöin radallaan kulkee Maasta katsottuna kohtalaisen kirkkaan tähden editse. Tähti jää siis Kuun peittämäksi. Tämän vuoksi tällaisia tapahtumia kutsutaan kokolailla loogisesti tähdenpeitoiksi.

Kuu Äänekoskella 9.1.2020 noin klo 18.59. Nikon Coolpix
P900, kevyehkö Photoshoppaus. Kuva: T. Öhman.



Aiemmin harrastajien tekemillä tähdenpeittojen tarkoilla ajoitushavainnoilla oli runsaasti tieteellistäkin merkitystä. Niiden avulla pystyttiin esimerkiksi määrittämään aiempaa tarkemmin Kuun rataa, sen reunan muotoa, maapallon pyörimisliikkeen epätasaisuuksia, sekä löytämään uusia kaksoistähtiä, joiden komponentit kiertävät hyvin lähellä toisiaan. Nykyisin Kuun aiheuttamien tähdenpeittojen tieteellinen merkitys on vähentynyt huomattavasti, mutta aurinkokunnan pienkappaleiden aiheuttamat tähdenpeitot ovat edelleen merkittäviä tutkimuskohteita. Tuore esimerkki on asteroidi (486958) 2014 MU69:n eli Ultima Thulen eli  nykyiseltä viralliselta nimeltään Arrokothin aiheuttama tähdenpeitto, josta tehtyjen havaintojen perusteella pystyttiin pääpiirteissään päättelemään sen muoto jo ennen kuin New Horizons -luotain teki ohilentonsa.

Vaikka kovin paljon tiedettä ei tähdenpeitoilla enää tehdäkään, on niitä kuitenkin mukava katsella. Ainakin minua on aina viehättänyt havaita omin silmin, että kosminen kellokoneisto toimii tarkasti ennustusten mukaisesti. Eilen 9.1.2020 peittyi Kaksosten jaloissa paljain silmin suht valosaasteisellakin taivaalla näkyvä punainen jättiläistähti Tejat eli µ Geminorum. Lähes täysikuun vierestä sen näkemiseen toki tarvittiin kiikaria.

Täytyy tunnustaa, että eilinen komea tähdenpeitto pääsi yllättämään. Niin on käynyt monesti ennenkin. Siihen ei kyllä ole mitään kunnolla perusteltavaa syytä, sillä Ursa tarjoaa erinomaiset tähdenpeittoennusteet eri paikkakunnille. Seuraava lähes yhtä kirkas tähdenpeitto näkyy tapahtuvan aamulla 7.2., kun Kaksosten vyötärön Wasat eli δ Geminorum peittyy. Sitä ennen toki himmeämpiä tähdenpeittoja tapahtuu lukuisia. Kannattaa katsella. Ja muutaman tunnin päästä kannattaa katsella Kuun puolivarjopimennystä.

µ Geminorum hieman ennen peittymistään Kuun taakse 9.1.2020 noin klo 19.23. Kirkas Kuu ja pimeä taustataivas on käsitelty pikaisesti erikseen jotta ne näyttäisivät suunnilleen järkeviltä. Niinpä kuvaa ei kannata syynätä turhan tarkkaan, koska jälki on aika rumaa. Nikon Coolpix P900 ja Photoshop. Kuva: T. Öhman. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti