perjantai 24. tammikuuta 2020

Kuuhullu sisustaa jälleen

Keväällä 2018 kehuin hommaamaani valaisevaa kuupalloa. Nyt myös Tokmanni tarjoaa periaatteessa vastaavaa valaisevaa kuupalloa. Ostin toki senkin. Ihan vaan siksi, että satun tykkäämään kuupalloista ja erilaisista karttapalloista noin muutenkin. Alkuperäinen ostokseni on edelleen käytössä ja toimii hienosti. Se on vieläkin ehdottomasti hintansä väärti peli.

Idea palloissa on sama: 3D-tulostetaan kuupallo ja pistetään sisään valo, jonka kirkkautta ja värisävyä voi säätää. Lataus molemmissa tapahtuu mukana seuraavan USB-johdon kautta.

Halkaisijaltaan Tokmannin pallo on noin 15 cm, eli 5 cm pienempi kuin entinen. Valmistajafirman nimeä en tuolle löydä, mutta kiinalainen vekotin se toki on. Värisävyjä on kolme, eli valkoinen, keltainen ja sitten joku epämääräinen valkoisen sävy, jolle varmasti sisustuslehdistä löytyy hienoja nimiä. Etelänavalla olevasta kosketusnappulasta värit vaihtuvat ja kirkkaus muuttuu ihan sujuvasti. Katkaisinsysteemi on vaan sen verran herkkä, että värisävy saattaa vaihtua aseteltaessa palloa mukana seuraavalle palikoista koottavalle jalustalle. Näin siis vaikka sormet eivät olisi lähelläkään katkaisijaa.

Pallon akku tuntuu kestävän varsin hyvin, joten voi olla, että se kestää jopa luvatut kahdeksan tuntia. Plussaa on myös, että mukana tuli jalusta. Ja itseäni pallon keltainen värisävy miellyttää. Mutta vaikka kuinka yritän miettiä muuta positiivista sanottavaa, en mitenkään kykene kehumaan tuota yhtään enempää. On se nimittäin sen verran onneton tekele.

Pahinta Tokmannin kuupallossa on, että se on tulostettu peilikuvana. Siis itä on vasemmalla, länsi oikealla. Tähtitaivaspalloissahan tuo oli vanha tapa. Jumalat katselivat tähtitaivasta ulkoapäin, joten heille tähdistötkin näkyivät toisin päin kuin meille kuolevaisille. Näkyy moisia palloja vieläkin. Itsellänikin on yksi, liekö jostain 70-luvulta.

Vasemmalla vanha hyvä valaiseva kuupalloni, oikealla Tokmannin kauppaama onneton tekele. Lähinnä Mare Crisiumin sijainnista voi helposti päätellä, että tokmannilainen pallo on tulostettu peilikuvana, sillä lähipuolesta on muuten melko hankala saada äkkiä vilkaisten mitään tolkkua. Kuva: T. Öhman.
Kuupallon tapauksessa tuo nyt vaan on täysin älytöntä, eikä oikein historiallisestikaan perusteltavissa. Vanhat kuukartat piirrettiin ylösalaisin (siis etelä ylhäällä), jotta ne vastasivat näkymää kaukoputkessa, ei peilikuvana. Tietysti jos kaukoputkessa käyttää kulmaprismaa, silloin maisema vastaa Tokmannin peilikuvapallon tarjoamaa näkymää. Mutta eipä tuossa tietenkään sellainen ole mielessä ollut, vaan hommassa on yksinkertaisesti töpeksitty oikein kunnolla. Tokmannin kuupallon tekijäfirma ei ole yhtään ymmärtänyt mitä on tekemässä, eikä ole välittänyt senkään vertaa.

Jos tulostuslaatu olisi edes kohtalaista, voisi kai tuon peilimaailman kanssakin elää. Vaan kun se ei ole kohtalaista. Lähipuolta on pikavilkaisulla hyvin vaikea tunnistaa, koska etelän ylängöt ovat merien kanssa suunnilleen saman sävyisiä. Tai no, jos nyt ihan totta puhutaan, niin tummempiahan nuo ylängöt ovat.

Vanhassa pallossani myös Kuun etelänavan ympäristö on nähtävissä selvästi, vaikka sisällä oleva elektroniikka (tms.) sitä tummentaakin. Tokmannin pallossakin navanseudulle on kyllä tulosteltu, mutta ei siitä saa mitään selvää. Lisäksi, toisin kuin vanhassa pallossani, tässä on elektroniikkaosan ruma sauma ulkopinnalla. Käytännössä siis Tokmannin pallossa jää reilun kuuden sentin ympyrä etelässä täysin käyttökelvottomaksi. Vanhassa pallossani vain sentin läpimittainen katkaisija estää näkymien ihailun.

Vanhassa pallossani Etelänavan ympäristöstä jää noin sentin läpimittainen ympyrä näkemättä. Tokmannin pallossa kuusi senttiä katoaa, vaikka katkaisijat ovat lähes saman kokoiset. Lisäksi ulkopinnalla oleva sauma on ruma. Kuva: T. Öhman.
Amazonilta tuota vanhaa palloani saa tällä hetkellä postikuluineen hintaan 27,98 €. Tokmannin pallon hinta on kaupasta haettuna 19,95 €. Jos Tokmannia ei ole lähimailla, on halvin postimaksu Postiin 4,90 €, joten kokonaishinnaksi tulee 24,85 €. Summa summarum: Ei ole minkäänlaista järkeä hankkia tuota Tokmannin palloa.

Arvio: *+ (+ tulee siitä, että mukana on jalusta, ja että tuo sentään toimii kuten luvattu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti