perjantai 20. syyskuuta 2019

Tähtitaivas tutuksi

Tänä syksynä pidän Äänekosken kansalaisopistossa eli Koskela opistossa uuden kurssin, jolle en parempaakaan nimeä keksinyt kuin "Tähtitaivas tutuksi". Kurssilla on tarkoitus opetella tähtikarttojen käyttö ja taivaalla suunnistaminen, sekä oppia tuntemaan syksyn, talven ja kevään tähtitaivaan mielenkiintoisimmat kohteet kun käytettävissä ei ole sen ihmeellisempiä havaintolaitteita kuin paljaat silmät tai kiikari. Kyseessä on siis kurssi tähtiharrastuksesta, ei tähtitieteestä. Vaikka hyvinkin käytännöllisellä otteella mennään, toki erilaisten kohteiden fysikaalinen olemuskin käydään pääpiirteissään läpi.

Kurssi on jo nimellisesti täynnä ja ilmoittautumisaikakin on jo päättynyt, mutta eiköhän tuonne jotenkin mukaan mahdu. Ainakin varalle pääsee ilmoittautumaan. Enkä minä sieltä ole ketään pois ajamassa.
 
Aika: maanantaisin 23.9., 7.10., 18.11. ja 2.12. klo 17.30–19.45
Paikka: Ruotinkylä-luokka, Koskela opisto, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Kurssimaksu: 15 €

Kurssin tarkempi sisältö pääpiirteissään (yksityiskohdat voivat vielä elää, sillä noita loppupuolen luentoja en ole vielä likikään valmiiksi asti tehnyt):

  • ma 23.9. Erilaiset tähtikartat ja suunnistaminen taivaalla, vuorokausi ja vuodenajat, kiikarien valinta ja käyttö, planeetat ja Kuu
  • ma 7.10. Syksyn tähtitaivas, eläinrata, Linnunrata, Aurinko, kaksoistähdet, muuttuvat tähdet, planetaariset sumut, Merkuriuksen ylikulku 11.11.2019
  • ma 18.11. Talven tähtitaivas, kaasusumut, avonaiset tähtijoukot ja assosiaatiot, Vesta
  • ma 2.12. Kevään tähtitaivas, pallomaiset tähtijoukot, galaksit, kertaus

Käytännössä ihan ohjelmaan merkittyä reilua kahta tuntia tuskin joka kerta menee, mutta tuo antaa mahdollisuuden kunnon keskusteluille ja asioiden syventävällä läpikäynnille, sikäli kun tarvetta on. Tähtivalokuvausta kurssilla ei käsitellä, eikä myöskään kaukoputkien käyttöön lyhyitä mainintoja lukuun ottamatta sen kummemmin perehdytä (ellei sitten joku erikseen siihen haluta loppupuolella paneuduttavan). Jonkun verran tulee esiteltyä Stellarium-ohjelmiston peruskäyttöä. Kurssi ei luonnollisestikaan vaadi minkäänmoisia ennakkotietoja. Kiinnostus aihetta kohtaan riittää.Syksyllä on tuon kurssin lisäksi tulossa pari yksittäistä luentoa, mutta palataan niihin hieman myöhemmin. Ja todettakoon tässä lopuksi vielä huushollauskommenttina, että päivitin näyttely- ja haastattelusivuja, joten sielläkin on vähän uutta luettavaa.

P.S. 22.9.2019 hieman muokkasin ohjelmaa kakkosluennon osalta ja 23.9. päivitin kuvaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti