maanantai 28. syyskuuta 2015

Pimentynyt Heposuo

Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä kohtalaisen lupaavalta,
vaikka tämäkin kuva on otettu pilvien läpi klo 03.22.
Vasemman yläreunan tummuminen ei välttämättä ole
puolivarjopimennyksen merkki, vaan voi johtua paksummasta
kohdasta pilveäkin, puolivarjopimennykset kun tapaavat olla
melko näkymättömiä. Kowa TSN-821 ja Canon Ixus
70 -dipokkari, kevyehkö Photoshopppaus. Kuva: T. ÖhmanMaanantaiaamun 28.9.2015 täydellinen kuunpimennys tuli ja meni, omasta näkökulmastani enimmäkseen pilvien takana.
Puolivarjopimennyksen alkupuolella tilanne vaikutti vielä ihan kelvolliselta, kun Kuu paistoi Suomen yleisimmän pilvisuvun stratocumuluksen eli kumpukerrospilven mallikelpoisten edustajien läpi, synnyttäen kauniin kehän.

Osittaista vaihetta ei sitten enää näkynytkään kuin satunnaisesti paksummiksi kasvaneiden stratocumulusten rakosista, ja täydellinen vaihe pysyi piilossa aivan loppua lukuun ottamatta. Osittainen vaihe ja Kuun lasku jäivätkin sitten taas kokonaan pilvien taakse.

Vaikka koko pimennystä pilvet eivät siis onnistuneet pimentämään, oli aineksia kuitenkin paljon parempaankin. Itäisellä taivaalla oli nimittäin koko ajan huomattavasti vähemmän pilviä, joten Venuksen ja Jupiterin nousua saattoi seurata huomattavasti paremmin kuin pimentyneen Kuun laskua. Vaan ei parane valittaa, sillä monin paikoin Suomessakin koko pimennys jäi pilvien taakse, ja mukavahan siellä öisellä suolla oli joka tapauksessa pällistellä.

Täydellisesti pimentynyt Kuu Rovaniemen Heposuolla 28.9.2015 klo 06.00. Canon Ixus 70 -digipokkari ja kevyt Photoshoppaus. Kuva: T. Öhman

Täydellinen vaihe lähestyi loppuaan 28.9.2015 klo 06.05. Canon Ixus 70 -digipokkari ja kevyt Photoshoppaus. Kuva: T. Öhman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti