perjantai 9. lokakuuta 2015

Tungosta aamutaivaalla

Kaakkoinen aamutaivas Korkalovaarassa 9.10.2015 klo 06.31.
Huom! Hyvissäkin valokuvissa kohtaamiset näyttävät todella vaatimattomilta
todelliseen, omin silmin havaittavaan näkymään verrattuna, joten tällaiset
räpsyt ovat vain suuntaa-antavia. Canon Ixus 70 -digipokkari ja kevyt
Photoshoppaus. Kuva: T. Öhman
Tällä viikolla aamuvirkut ja muuten vain aikaisin heräämään pakotetut tai itsensä siihen pakottaneet ovat saaneet nauttia kauniista Kuun ja planeettojen taivaallisesta tanssista. Planeettojen kohtaamiset ovatkin parhaimmillaan erittäin vaikuttavia tapahtumia. Saatiinhan niistä (mahdollisesti) hieno tarina erääseen isoon uskontoonkin pari tuhatta vuotta sitten. Humpuukimaakarit taas elättävät niillä itsensä edelleenkin.

Viime päivinä itäisellä aamutaivaalla on kuulakkaan syyssään ansiosta päässyt harvinaisen hyvin ihastelemaan Kuun kulkua näennäisesti varsin lähellä toisiaan sijaitsevien kirkkaiden planeettojen joukossa. Parhaimmat näkymät o(li)vat tänään 9.10. ja huomenna 10.10.2015. Tänään vähenevä sirppi oli lähellä Venusta ja Leijonan tähdistön kirkkainta tähteä, Regulusta. Huomisaamuksi Kuu siirtyy Marsin ja Jupiterin vasemmalle puolelle.

Sunnuntaiaamuna 11.10.2015 kapeaksi käyneen sirpin vierestä noin neljän asteen päästä alavasemmalta voi puolestaan yrittää löytää myös Merkuriuksen. Tämä tosin vaatii esteettömän horisonttinäkymän, ja käytännössä ilman kiikaria Merkuriuksen löytäminen on varsin hankalaa.

Kuun poistuttua näyttämöltä jatkavat planeetat tietysti omaa, Kuuta huomattavasti rauhallisempaa kulkuaan. Myöhemmin tässä kuussa, 26.10.2015, kirkkaimmat planeetat Venus ja Jupiter ovat ainoastaan yhden asteen eli kahden Kuun läpimitan etäisyydellä toisistaan. Tuo tulee sään salliessa olemaan melkoisen silmiinpistävä näky. Lokakuun lopulla selkeän sään todennäköisyys vain on melkoisen pieni. Kirkkaimpien taivaankappaleiden kohtaamisia pääseekin Suomen sääoloissa harvemmin seuraamaan yhtä mainiosti kuin näinä päivinä, joten näistä kannattaa nauttia, kun kerrankin voi.


P.S. Näinä aamuina kannattaa myös katsella kuuraisilla pinnoilla näkyviä haloja.
22°:n rengas Ounasvaaran golfkentällä  8.10.2015 klo 09.12. Kuva on niin luomu kuin yksittäinen ruutu Canon Ixus 70 -digipokkarilla vain voi olla, ja antaa hyvin kalpean aavistuksen ilmiön todellisesta näyttävyydestä. Kuva: T. Öhman

Tällaiset karheikon puolella laattoja päätyynsä kasvattaneet kiteet eivät tuottaneet läheskään niin laadukasta haloa kuin väylän nurmeen syntyneet siistimmät kiteet. Ounasvaara, 8.10.2015 klo 09.44, Canon Ixus 70 -digipokkari ja kevyt Photoshoppaus. Kuva: T. Öhman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti