sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Suomen Kraatterit

Olen tässä blogissa tullut kulloisiakin mieltymyksiäni seuraillen kirjoitelleeksi vähän mistä sattuu, mukaan lukien Maapallon törmäyskraatterit niin eri puolilla Suomea kuin muuallakin maailmassa. Nyt kuitenkin lopetan Suomen kraattereista, ja ehkäpä osittain myös koko Maapallon kraattereista kirjoittelun tänne, ainakin toistaiseksi. Syy on yksinkertainen – moisille jutuille on tarjolla osuvampikin ympäristö, nimittäin uutukainen Suomen Kraatterit -sivusto. Entisen planetologikollegani Jarmo Korteniemen kanssa kokoamme sinne monenlaisia tietopaketteja Suomen törmäyskraattereista ja kraatteroitumisesta ylipäätään. Löytyypä sieltä myös Tutkijan Päiväkirja.



Suomen Kraatterit -sivusto löytyy osoitteesta: https://kraatterit.wordpress.com/

Sivusto on vain osa suurempaa Suomen törmäyskraattereita popularisoivaa projektia, jolle Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta myönsi pienen alkuavustuksen. Projektiin liittyvää hälyä ja asiaakin on tarjolla myös Twitterin ja Facebookin seuraajille. Tunnustan kyllä itse olevani lähes täysin ulkona niin Twitteristä kuin varsinkin Facebookista. Onneksi Jarmo ei ole.

Jo nyt Suomen Kraatterit -sivuilta löytyy muun muassa tarinaa niin Lumparnista kuin Keurusselästä ja Söderfjärdenistäkin, sekä perustietoa törmäys- ja muista kraattereista, ja taivaalta tipahtelevista objekteista. Runsaasti lisää on tulossa. Osa jutuista leviää yleensä aavistuksen toisessa muodossa myös Tiedetuubiin, joten olemme liikkeellä varsin leveällä rintamalla. Jos siis törmäyskraatterit sattuvat yhtään kiinnostamaan, kannattaa Suomen Kraatterit -sivustoa käydä vilkuilemassa.

- - -
Sivuhuomautuksena lopuksi todettakoon, että Hieman Kuusta tulee edelleen jatkamaan elämäänsä entiseen tapaan, eli satunnaisena niin päivitysten sisällön kuin niiden ajankohtienkin puolesta. Edistysaskeliakin hiljalleen tapahtuu: RSS-syötteiden sisällön esikatselua joissain sovelluksissa (ainakin igHomessa) vaivannut html-ongelma on nyt korjattu, ja tuonne oikealla puolelle on ilmestynyt niin Kuun paikallisen nousu- ja laskuajan laskeva kätevä sovellus, kuin kuunvaihekalenterikin. Tuo jälkimmäinen voisi olla selkeämpikin, sillä täysi- ja uusikuu tapahtuvat kolmen keskenään identtisen symbolin keskimmäisenä päivänä, mutta antaa se kuitenkin varsin näppärän yleiskäsityksen Kuun vaiheista kuukauden mittaan. Myös muun muassa pitkäksi kasvanut linkkilista hieman vaihtoi paikkaansa, samalla kun se sai kohtalaisen määrän lisäyksiä. Ja ilmestyihän tuonne ylänurkkaan myös esimerkiksi linkki ResearchGateen, jonka kautta löytyy aika moni vähän virallisemmista kirjoituksistani. Vaikka siis muutoksia on ilmassa, jotkin asiat pysyvät samoina vuodesta toiseen, kuten tämä Bloggerin hilpeä into muutella tekstin kirjasinkokoja täysin sattumanvaraisesti omia aikojaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti