maanantai 24. lokakuuta 2022

Lokakuun osittainen auringonpimennys

Kuuta ei yleensä uudenkuun aikaan pysty näkemään, koska se on täsmälleen Auringon suunnassa, tavallisesti hieman sen "ylä- tai alapuolella". Auringonpimennysten aikaan uudenkuun havaitseminen kuitenkin tietysti on mahdollista. Seuraava tällainen kohtalaisen harvinaislaatuinen tilaisuus koittaa huomenna tiistaina 25.10.2022 heti puolenpäivän jälkeen, kun koko Suomessa on havaittavissa osittainen auringonpimennys. 

Ursan mukaan heikoimmillaankin Ahvenananmaalla Auringon halkaisijasta pimentyy reilut puolet eli 59 %. Pohjoisessa tilanne on vielä parempi, sillä Utsjoella pimennys on 69-prosenttinen. Myös idässä havaitseminen on lähtökohtaisesti hyvä juttu, sillä Joensuussa pimenee 68 % Auringosta. Tuollainen pimennys on jo ihan näyttävä tapahtuma, vaikkakaan maisema ei pelkillä silmillä havaiten oikeastaan käytännössä pimene (valotusmittarilla tilanne toki on toinen, ja myös tarkoilla lämpötilamittauksilla osittaisetkin pimennykset voidaan havaita, säätilanteesta toki riippuen). Tämä auringonpimennys ei näy missään täydellisenä, vaan on suurimmillaan tällä hetkellä aika vaikeasti saavutettavissa olevassa Siperiassa, jossa pimennyksen suuruus on 86 %.

Kuu pyyhkäisee tällä kertaa Auringon "yläosan" editse, ja pimennys luonnollisesti alkaa lännestä eli oikealta. Kun Auringon pinnan kellotauluksi ajattelee, alkaa pimennys suunnilleen kello yhden suunnalta ja päättyy likimain kello yhdeksän suuntaan. Koska pimennys tapahtuu puolen päivän maissa, näkyy pimennys karkeasti ottaen etelätaivaalla ja niin korkealla kuin se Suomessa tähän aikaan vuotta vaan voi näkyä. Keskisen Suomen leveyksillä tuo tarkoittaa noin viittätoista astetta.

Tällä hetkellä, siis vajaata vuorokautta ennen pimennystä, sääennusteet povaavat parhaita eli puolipilvisiä havaintomahdollisuuksia Pohjanmaan maakunnista Etelä-Karjalaan ja Koillismaalle ulottuvalle vyöhykkeelle. Lounais-, Etelä- ja Pohjois-Suomeeen ennustetaan joko sateita tai täyttä pilvisyyttä. Siksikin alla olevassa taulukossa on oleellisimmat likimääräiset numerorvot pimennyksen näkymisestä Äänekosken ja Alahärmän horisonttien mukaan Time and Date -palvelun laskemana. Äänekoskella Auringon halkaisijasta pimentyy reilut 65 %, Alahärmässä vajaat 64 %. Ursan pimennyssivulta löytyy tiedot koko maata koskien.

Taulukko: Osittainen auringonpimennys 25.10.2022 Äänekosken ja Alahärmän horisonttien mukaan Time and Date -palvelun laskemana.

 

Äänekoski

Alahärmä

Tapahtuma

Kello

Suunta

Korkeus

Kello

Suunta

Korkeus

Alku

12.11.41

167°

15°

12.09.46

164°

14°

Maksimi

13.20.48

185°

15°

13.17.54

181°

15°

Loppu

14.30.00

202°

13°

14.26.22

198°

13°

  
Seuraava osittainen auringonpimennys on Suomessa nähtävissä vasta iltapäivällä 29.3.2025. Tuolloin Auringon halkaisijasta pimentyy vain vajaa kolmannes, joten sikälikin on syytä toivoa, että huomenna keli suosii havaitsemista.

Auringossa on vain vähän pilkkuja tällä hetkellä. Tämä on harmillista huomista auringonpimennystäkin ajatellen, sillä sen katselu ja kuvaaminen olisi huomattavasti mielenkiintoisempaa, jos pilkkujakin näkyisi reilummin. Tässä auringonpilkut ja fakulat tänään klo 13.35 Nikon CoolPix P900:lla melko paksujen yläpilvien ja AstroSolar-suodattimen läpi kuvattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti