lauantai 2. huhtikuuta 2022

Päivitystä libraatiokaavioihin

Joskus erinomaisia ideoita ja ehdotuksia tulee yllättävistä suunnista. Olen jakanut tekemiäni Kuun libraatiokaavioita Twitterissä niin kauan kuin olen niitä tehnyt, eli viime joulukuulta lähtien sekä englanniksi että suomeksi. Kiinnostus niitä kohtaan on ollut samaa tasoa kuin muidenkin twiittieni kohdalla, eli keskimäärin niistä ei ole tainnut pitää saati piitata kukaan. 

Nyt kuitenkin Nina Mäki-Kihniä esitti toiveen, että esimerkiksi libraatiokaavion viivaan tai pallukkaan saisi vaikkapa värillä koodattua Kuun korkeuden, siis edes suurin piirtein. Olin kieltämättä mielessäni aluksi aika epäileväinen tuon suhteen, sillä ajattelin lopputuloksesta tulevan kammottavan sekava ja erityisesti hirvittävän ruma. Idea oli kuitenkin todella kiinnostava, joten sitä piti kokeilla heti. Tällainen siitä sitten tuli: 

Kuun pituus- ja leveysastelibraatio huhtikuussa 2022, sekä kymmenen asteen välein värikoodattu Kuun etelässäolokorkeus. Mustilla pisteillä merkittyinä päivinä Kuu jään niin matalalle, että yksityiskohtaisemmista havainnoista ei kannata uneksia.

Olin ainakin sekavuuden suhteen omasta mielestäni väärässä, sillä aika helpostihan tuo hahmottuu. Toki kaaviossa on nyt varsin paljon dataa, eikä värien lisäys siitä varsinaisesti kauniimpaa tehnyt, mutta Kuun etelässäolokorkeuden koodaaminen päivämääräpallukan väriin lisää ainakin itselleni kaavion käytttökelpoisuutta huomattavasti. Näen esimekiksi yhdellä silmäyksellä, ettei minun tarvitse yrittääkään havaita Kuuta pihaltani suunnilleen 19.–25.4., koska se ei tule havaintopaikalleni edes näkymään.

Lisäksi olettaisin, että se pieni käyttäjäkunta, jota silmällä pitäen näitä alkujaan aloin tehdä, arvostaa lisääntynyttä käyttökelpoisuutta eikä epäesteettisyys ole heille ylitsepääsemätön ongelma. Pari kovasti arvostamaani kuuharrastuskollegaa tälle jo siunauksensa antoikin, joten enköhän minä värikoodauksen ota osaksi kaavioiden tuotantoprosessiani. Yksityiskohtiin voi toki matkan varrella vielä tulla viilauksia. 

Kaaviossa on nyt jokainen päivämääräpallukka siis värjätty kymmenen asteen luokituksella sen mukaan, kuinka korkealla Kuu kyseisen vuorokauden aikana käy. Koska Kuun oma rataliike sotkee Kuun näennäistä vuorokautista kulkua taivaalla, ihan jokaisen vuorokauden kohdalla ei etelämeridiaanin ylitystä tapahdu. Näissäkin tapauksissa korkeuden arviointi kuitenkin onnistuu tässä tarvittavalla tarkkuudella, joten jokainen pallukka saa aina jonkin värin. 

Etelässäolokorkeudet on otettu Time and Date (www.timeanddate.com) -palvelusta Äänekosken horisontin mukaan laskettuna. Time and Daten laskut eivät ole kaikkein tarkimmat mahdolliset, mutta perushavaintokäyttöön yleiskatsauksen saamiseksi täysin riittävät. Time and Date valikoitui datan lähteeksi siksikin, että minulla jo on heidän aineistoonsa käyttölupa kuukausitaulukoideni vuoksi. Noin puolen Suomen alueella eli suunnilleen Helsingistä Ouluun veikkaisin värikoodauksen olevan kohtalaisen käyttökelpoinen ja muuallakin tuo tietysti ainakin hieman suuntaa antaa.

Värit on valittu siten, että ne on mahdollisimman helppo Excelissä käsipelillä klikkailla paikoilleen. Pahoittelen, että tämän vuoksi valittu väriskaala ei taida parhaalla tavalla punavihervärisokeita palvella. Täytynee joskus tutkia, saisiko pallukoiden värjäilyä automatisoitua. 

Koetan aikataulujen puitteissa päivitellä tuonne libraatiokaaviosivullekin näitä väriteltyjä versioita. En mene lupaamaan, että kaikki loppuvuoden kaaviot saavat värit, mutta ainakin yritän ottaa tämän jatkossa uusia kaavioita tehdessäni pysyväksi tavaksi. Koetan tässä vielä viikonlopun aikana saada sinnekin kirjoitettua lyhykäisesti värien tulkintaohjeet.

P.S. 3.4.2022: Excel oli suuressa viisaudessaan poistanut kuvasta huhtikuun jälkimmäisen uudenkuun symbolin. Nyt sain sen taisteltua siihen takaisin, joten päivitin kuvan.

P.S. 11.4.2022: Minulle selvisi tänään, että Ursan Asteroidit ja komeetat -ryhmän tähdenpeittospesialisti ja Ursan pitkäaikainen kirjastonhoitaja Matti Suhonen on julkaissut jo useamman vuoden ajan erinomaisia libraatiokaavioita, joissa on mukana myös vuorokautinen libraatio. Hän on tehnyt kaaviot Gary Nugentin LunarPhase Pro -ohjelmistolla. Saman työn tekeminen toiseen kertaan mutta huonommin ei ole erityisen järkevää ajankäyttöä, joten kaiken todennäköisyyden mukaan näitä omia käppyröitäni ei tule enää päiviteltyä. Luulisin.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti