Luentoja ja kursseja

Olen vuosien saatossa pitänyt erilaisia yleistajuisia luentoja ja kursseja itseäni kiinnostavista aiheista, kuten Kuusta, planeetoista ja muista aurinkokuntamme kohteista, törmäyskraattereista, geologiasta ja geomatkailusta, tähtitieteestä, ilmakehän valoilmiöistä ja pilvistä. Tälle sivulle kokoan vähin erin jossain määrin kattavan listauksen viime vuosien esityksistäni, samoin kuin tulevista tilaisuuksista. Tulen mielelläni keskustelemaan ja luennoimaan näistä ja vastaavista aiheista.


Viimeisimmät päivitykset 13.08.2020

 

2020

Päämääränä Kuu

Aihe: Suomen toinen International Observe the Moon Night -tapahtuma. Aluksi pidän esitelmän Apollo-lennoista ja niiden tieteellisestä merkityksestä, minkä jälkeen esittelen kauhavalaisten kuukuvaajien Jari Kankaanpään, Elina Niemen ja Oskari Syynimaan upeita valokuvia Kuusta. 
Aika: torstaina 24.9.2020 klo 18.00–20.00
Paikka: Kauhavan Y-Kino, Kauppatie 109, Kauhava 
Järjestäjä: Järvilakeuden kansalaisopisto
Huom: Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin, mutta vaatii ilmoittautumisen. Ilmoittautuminen alkaa 26.8. ja päättyy 17.9.2020.

 

Mars muinaisuudesta nykypäivään

Aihe: Kahden luennon sarja Mars-planeetasta alkaen muinaisten babylonialaisten käsityksistä ja jatkuen kesällä lähetettyihin uusiin Mars-luotaimiin ja harrastajan mahdollisuuksiin havaita syksyllä erinomaisesti näkyvää punaista planeettaa.
Aika: torstaisin 1. ja 8.10.2020 klo 18.00–19.30 (voi mennä lähemmäksi kahdeksaa...)
Paikka: Koskela, Rautatienkatu 25, Äänekoski 
Järjestäjä: Koskela opisto
Kurssimaksu: 10 €
Huom: Ilmoittautuminen alkaa 17.8. klo 11.30 ja päättyy 24.9.2020.


Geokävely Likolahdesta Lossille

Aihe: Opastettu parituntinen geologinen kävelyretki Äänekoskella Likolahden uimarannalta Mämmen lossille enimmäkseen kympin latupohjaa seuraillen.
Aika: lauantaina 5.9.2020 klo 11.00 alkaen
Paikka: Likolahden uimaranta (Likolahdenkatu 34), Äänekoski 
Järjestäjä: Koskela opisto
Huom: Kävelyretki on on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin, mutta sille on ilmoittauduttava 31.8.2020 mennessä. Ilmoittautuminen alkaa 17.8. klo 11.30. Kunnon kengät ja säänmukainen varustus ovat välttämättömiä. Kaatosateessa kävelylle ei lähdetä, mutta pieni ripottelu ei haittaa. Halukkaille paluu Likolahteen parin lisäkohteen kera. Osallistujat ovat retkellä omalla vastuullaan!

 

Summasen törmäyskraatteri: synty, löytöhistoria ja uudet tutkimustulokset

Aihe: Yleisöluento Summasen törmäyskraatterista ja sen painovoimatutkimusten alustavista tuloksista
Aika: perjantaina 7.8.2020 klo 18.00–19.30
Paikka: Kivikauden kylä, Kivikirveentie 10, Saarijärvi 
Järjestäjä: Kivikauden kylä / Saarijärven museo
Huom: Kyseessä on ulkoilmatilaisuus, jonka alkuosa pidetään Kivikauden kylän ulkoilmakahviossa, loppuosa kraatterinäyttelytaulujen ja pirstekartiolohkareen ympäristössä. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin.

 

2019

50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta

Aihe: Yleisöluento Apollo-ohjelman tieteellisistä tavoitteista ja tuloksista sekä erityisesti Apollo 11 -lennon merkityksestä kuututkimuksen kannalta.
Aika: perjantaina 25.10.2019 klo 15.30–16.30
Paikka: Porin pääkirjaston kokoustila, Gallen-Kallelankatu 12, Pori 
Järjestäjä: Porin Karhunvartijat ry.
Huom: Luento on osa Porin Karhunvartijoiden 45-vuotisjuhlia. Tilaisuus alkaa klo 14.00 ja päättyy klo 18.30. Juhlista on tulossa erittäin mielenkiintoiset, sillä tarjolla on myös mm. Jyrki Talvitien luento mayojen tähtitieteestä ja Tuomas Savolaisen luento ensimmäisestä mustasta aukosta otetusta kuvasta. Alustava ohjelma on luettavissa täältä. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin.

Dinosaurusten joukkotuho

Aihe: Yleisöluento 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta Chicxulubin törmäyskraatterin synnystä ja sen vaikutuksista dinosaurusten asuttaman planeetan ilmastolle ja ekosysteemille. Luennolla käsitellään lyhyesti myös muita suuria joukkosukupuuttoja. Esillä on muutamia tyypillisiä näytteitä etenkin liitukauden merieliöiden fossiileista.
Aika: maanantaina 21.10.2019 klo 17.30–19.45
Paikka: Koskela opisto, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin.

Tämä mainos oli Äänekosken kaupungin tapahtumakalenterissa.

Äänekosken synty: vuorijonoista vedenpaisumukseen

Aihe: Yleisöluento Äänekosken kallioperän synnystä, sen tyypillisimmistä kivilajeista ja moninaisista maaperägeologisista muodostumista. Alueen yleisimmät kivilajit ovat myös näytteiden muodossa esillä.
Aika: maanantaina 30.9.2019 klo 17.30–19.45
Paikka: Koskela opisto, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. 

Äänekosken kaupungin tapahtumakalenterissa oli näköjään tämmöinen mainos.

Tähtitaivas tutuksi

Aihe: Käytännönläheinen kurssi tähtitaivaan kohteiden havaitsemisesta paljain silmin ja kiikarilla. Kurssilla käydään läpi syksyn, talven ja kevään tähdistöt ja niiden mielenkiintoisimmat havaintokohteet, samoin kuin Kuun, Auringon ja planeettojen havaitseminen.
Aika: maanantaisin 23.9., 7.10., 18.11. ja 2.12. klo 17.30–19.45
Paikka: Ruotinkylä-luokka, Koskela opisto, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Kurssimaksu: 15 €

Kurssi on nimellisesti täynnä ja ilmoittautumisaikakin on jo päättynyt, mutta eiköhän tuonne jotenkin mukaan mahdu. Ainakin varalle pääsee ilmoittautumaan.

Kurssin tarkempi sisältö pääpiirteissään (yksityiskohdat voivat vielä elää):
 • ma 23.9. Tähtikartat ja suunnistaminen taivaalla, vuorokausi ja vuodenajat, kiikarien valinta ja käyttö, planeetat ja Kuu
 • ma 7.10. Syksyn tähtitaivas, Linnunrata, Aurinko, kaksoistähdet, muuttuvat tähdet, planetaariset sumut, Merkuriuksen ylikulku 11.11.2019
 • ma 18.11. Talven tähtitaivas, kaasusumut, avonaiset tähtijoukot ja assosiaatiot, Vesta
 • ma 2.12. Kevään tähtitaivas, pallomaiset tähtijoukot, galaksit, kertaus
Käytännössä ihan ohjelmaan merkittyä reilua kahta tuntia tuskin joka kerta menee, mutta tuo antaa mahdollisuuden kunnon keskusteluille ja asioiden syventävällä läpikäynnille, sikäli kun tarvetta on.

Summasen törmäyskraatteri

Aihe: Ulkoilmanäyttelyn avajaistilaisuus (12.6.) ja luento Maan törmäyskraattereista, erityisesti Summasen törmäyskraatterin synnystä, geologiasta ja tutkimuksista.
Aika: keskiviikkona 12.6. ja 17.7.2019 klo 13.00
Paikka: Kivikauden kylä, Kivikirveentie 10, Saarijärvi
Järjestäjä: Saarijärven museo / Kivikauden kylä / Saarijärven museon ystävät ry.
Huom: Luennot ovat osa Saarijärven Kulttuurikeskiviikko-sarjaa. Kolmisen varttia kestävän luennon alkuosa pidetään katon alla ja loppuosa ulkoilmanäyttelyssä, jossa tutustutaan myös esillä olevaan suureen pirstekartiolohkareeseen. 12.6. on näyttelyn avajaistilaisuus, 17.7. esitys on asiasisällöltään sama. 12.6. ja 17.7. tilaisuuksiin on tietääkseni vapaa pääsy, muutoin Kivikauden kylän pääsymaksut löytyvät Kivikauden kylän kotisivulta. Kivikauden kylä on avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18, heinäkuussa joka päivä. Se on suljettu juhannusaattona pe 21.6., mutta avoinna jälleen juhannuspäivänä la 22.6. ja su 23.6.


Summasesta kertovan näyttelyn avajaisluento Kivikauden kylässä 12.6.2019. Kuva: Saarijärven museo / Janne Timperi.


Summasen törmäyskraatteri: synty, löytyminen ja jatkotutkimusten suuntaviivat

Aihe: Luento Summasen törmäyskraatterin synnystä, geologiasta, löytöhistoriasta ja suunnitelluista jatkotutkimuksista, sekä Maan törmäyskraattereista yleensä.
Aika: keskiviikkona 5.6.2019 noin klo 12.20
Paikka: Saarijärven kierrätyskeskus, Oppitie 2, Saarijärvi
Järjestäjä: Saarijärven kaupunki / kierrätyskeskus ja Sammakkokangas Oy.
Huom: Osa Saarijärven kierrätyskeskuksen lettukestejä, jotka puolestaan ovat osa Maailman ympäristöpäivää.
 

Pilvibongauskurssi

Aihe: Kahden luentokerran sarja pilvien tunnistamisesta, niiden olemuksesta ja merkityksestä lähituntien sään ennakoinnissa. Kurssilla käydään läpi kaikki kymmenen pilvisukua.
Aika: torstaisin 4. & 11.4.2019 klo 18.00–19.30
Paikka: Koskela opisto, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Kurssimaksu: 10 €

Kurssin tavoitteena on oppia tunnistamaan ainakin yleisimmät pilvisuvut ja ymmärtämään, mitä ne voivat kenties kertoa lähituntien säästä. Kurssin myötä voi oppia nauttimaan hieman enemmän myös pilvisistä päivistä.

Kurssin tarkempi sisältö:
 • To 4.4.2019: Ilmakehän ja sään olemus; Pilviluokittelun ja -latinan perusteet; Ylä- ja keskipilvet, paksuista pilvistä laaja sadepilvi.
 • To 11.4.2019: Alapilvet ja paksuista pilvistä kuuropilvi; Yläilmakehän pilvet ja muut erikoispilvet; Buys Ballot’n laki ja ylätuulisääntö; Pilvihavaitsijan apuvälineet.


Kuun synty, kehitys ja tutkimuksen tulevaisuus 

Aihe: Luento Kuun syntyteorioista, törmäysteorian perusteista ja nykytilanteesta, sekä Kuun geologisen kehityksen päävaiheista. Hieman käsitellään myös tulevia kuulentoja.
Aika: tiistaina 26.3.2019 klo 18.00–19.00
Paikka: Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
Huom: Esitystä voi seurata suorana sivulla https://www.youtube.com/watch?v=sR_YML4gh8k. Linkki toimii myös joitain päiviä jälkikäteen, kunnes esitelmä siirretään Ursan YouTube-kanavalle editoituna, jolloin sen voi katsoa sieltä.

Keurusselän törmäyskraatteri: Suomen suurin, yksi maailman vanhimpia

Aihe: Tiivis esitelmä Keurusselän törmäyskraatterista verrattuna Suomen ja muun maailman törmäyskraattereihin.
Paikka: Kehittämisyhtiö Keulink Oy, Keskusaukio 3, Keuruu
Aika: tiistai 12.3.2019 klo 12.00
Järjestäjä: Kehittämisyhtiö Keulink Oy
Huom: Keurusselän törmäyskraatterin alueen kunta-, kylä- ja hanke-ja yritystoimijoille järjestetty esitelmä- ja keskustelutilaisuus. Tilaisuudessa myös GTK:n geologi, diplomigemmologi Satu Hietalan esitys Keurusselän kraatterin löytymisestä ja GTK:n geologi Jari Nenosen esitys geomatkailusta.
Ilmakehän valot ja värit

Aihe: Neljän luentokerran yleistajuinen kurssi yleisimmistä ilmakehän valo- ja väri-ilmiöistä ja niiden havaitsemisesta.
Paikka: Koskela, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Aika: torstaisin 7.3.–28.3.2019 klo 18.00–19.30
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Kurssimaksu: 15 €

Kurssin tavoitteena on oppia katsomaan taivaalle, näkemään sen moninainen kauneus ja tunnistamaan yleisimmät ilmakehän valo- ja väri-ilmiöt, sekä ymmärtämään niiden synnyn perusteet. Samalla olisi tarkoitus oppia pääpirteet ilmakehän koostumuksesta ja toiminnasta, optiikasta, sekä Auringon ja Maan vuorovaikutuksesta. Hieman käsitellään myös muiden planeettojen kaasukehiä. Kurssi on päivitetty versio neljä vuotta sitten Rovaniemellä pitämästäni kurssista.

Kurssin tarkempi sisältö:
 • 7.3. Ilmakehän perusolemus, koostumus ja toiminta; Helmiäispilvet; Valaisevat yöpilvet.
 • 14.3. Revontulet: Auringon aktiivisuus; Maan magneettikenttä; Revontulten synty, Värit ja muodot; Äänet ja muut kummallisuudet (SAR-kaaret, STEVE...).
 • 21.3. Halot: Mitä halot ovat; Jääkidemuodot ja niiden asennot, valoreitit; Syntyolosuhteet; Tavalliset halot; Harvinaisemmat halot; Halojen luokittelu.
 • 28.3. Sateenkaaret: Pää- ja sivukaaret; Interferenssikaaret; Sumu- ja pilvikaaret; Heijastuskaaret; Useamman kertaluvun kaaret; Tavalliset kehät ja siitepölykehät; Valon taipuminen eli diffaktio; Väripilvet; Bishopin rengas; Glooriat

Avaruusmatka

Aihe:  Kolmelle koululaisryhmälle (2., 4. ja 5. luokka) pidetyt planetaarioesitykset.
Paikka: Torkinmäen koulu, Korpintie 4, Kokkola
Aika: 29.1.2019
Järjestäjä: Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Huom: Kollegani Marko Aittolan johdolla vedetty Ursan planetaariossa pidetty Avaruusmatka-tapahtuma alakoululaisille. Tapahtuma oli osa Lasten yliopistoa. 
Vain vanhempi tutkija tri Aittola ja minä tunnustimme käyneemme avaruudessa.
Kuva: Kokkolan yliopistokeskus Chydenius / Anu Rantamäki.

Johdatus tähtitieteeseen

Aihe: Kuuden luentokerran yleistajuinen kurssi tähtitieteestä.
Paikka: Koskela, Saarikas-sali, Rautatienkatu 25, Äänekoski
Aika: torstaisin 17.1.–21.2.2019 klo 18.00–19.30
Järjestäjä: Koskela opisto (Koskelan Setlementti ry.)
Kurssimaksu: 25 €

Kurssin tarkempi sisältö:
 • 17.1. Johdanto; Maapallo avaruudessa; Vuorokausi, vuosi, ja kuukausi; Mittasuhteet; Pimennykset
 • 24.1. Maankaltaiset planeetat (Maa, Kuu, Merkurius, Venus, Mars) 
 • 31.1. Jättiläisplaneetat (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus) ja niiden kuut; Aurinkokunnan pienkappaleet ( eli kääpiöplaneetat, asteroidit, komeetat) 
 • 7.2. Aurinko, tähdet, tähtijoukot, sumut; Valo ja muu sähkömagneettinen säteily 
 • 14.2. Galaksit ja galaksijoukot; Kosmologia 
 • 21.2. Eksoplaneetat; Elämän mahdollisuudet aurinkokunnassa ja muualla maailmankaikkeudessa; Kertaus
 • Tähtitieteen historia, havaintolaitteet ja kohteiden havaitseminen käsitellään lyhyesti kyseisen aiheen yhteydessä. 
 • Jokaisen luennon "viikon tähtitaivas" ja "viikon tähtitiedeuutinen" -osioissa luodaan silmäys tähtitaivaan ja -tieteen ajankohtaisiin tapahtumiiin ja opetellaan helpoimmat tähtikuviot ja tähdistöt.Myöhemmin kevättalvella on tulossa myös kurssit Ilmakehän valot ja värit sekä Pilvibongaus. Näistä tulee lisätietoa myöhemmin, sikäli kun vaikuttaa siltä, että kursseille löytyy tarpeeksi tulijoita.


2018

Törmäyskraatterit: tutkimusta, koulutusta ja geomatkailua

Aihe: Noin puolen tunnin luento maapallon törmäyskraattereista, niiden tutkimuksesta ja merkityksestä, sekä niiden koulutukselle ja matkailullle tarjoamista mahdollisuuksista.
Paikka: Saarijärven kaupungintalo, Sivulantie 11, Saarijärvi.
Aika: to 8.11.2018 klo 18 alkaen
Järjestäjä: Saarijärven kaupunki, ympäristötoimi
Huom: Tilaisuudessa puhuvat myös Geologian tutkimuskeskuksen geologit Satu Hietala ja Jari Nenonen. Hietalan aiheena on Summasen törmäyskraatterin löytöhistoria, Nenonen puolestaan kertoo geomatkailusta.Lappajärven synty

Aihe: Esitelmä Lappajärven törmäyskraatterin geologiasta, tutkimushistoriasta, siihen liittyvistä yleisimmistä harhakäsityksistä, sekä törmäyskraattereista yleisesti.
Paikka: Lappajärvi-sali, Hotelli Kivitippu, Nykäläntie 137, Lappajärvi
Aika: la 18.8.2018 klo 14.30–16.00
Järjestäjä: Hotelli Kivitippu / Lappajärven kunta / Lappajärven MLL / Geologian tutkimuskeskus?
Huom: Osa Lappajärvi-päivään sisältyvän Kivipäivän tapahtumia.
Kuva luentotilaisuudesta ja siellä Järviseudun Sanomien tekemä haastattelu Lappajärven uudesta 78 miljoonan vuoden ikämäärityksestä on nähtävissä haastattelusivulla.

Löytöretki Lapuan luontoon

Aihe: Tiivis esitys Lapuan kallio- ja maaperägeologisista pääpiirteistä ja kiinnostavimmista geologisista vierailukohteista.
Paikka: Rasti-Simpsiön maja, Mastontie 87, Lapua.
Aika: ke 28.3.2018 klo 18 alkaen.
Järjestäjä: Aisapari ry.
Kuva: Päivi Kultalahti / Aisapari ry.

2017

Geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet Kauhavalla ja Lapualla

Aihe: Raportin julkistus-, keskustelu- ja luentotilaisuus Kauhavan ja Lapuan geologisesti kiinnostavista luonto- ja kulttuuriperintökohteista, joita voitaisiin hyödyntää virkistyksessä, opetuksessa ja geomatkailussa, sekä lyhyt ekskursio Kitkankallion kallio- ja maaperägeologisille kohteille.
Paikka: Kitkan hiihtomaja, Kitkantie 60, Kortesjärvi (Kauhava).
Aika: ma 26.6.2017 klo 14 alkaen.
Järjestäjä: Aisapari ry.
Kuva: Aisapari ry.

Aurinkokunnan kehitys ja planeetta X

Aihe: Esitelmä aurinkokuntamme vaiherikkaista alkuvuosista, jolloin jättiläisplaneetat vaihtoivat paikkojaan, sekä havainnoista, joiden pohjalta on ounasteltu aurinkokunnan ulkolaidalla lymyävän suurikokoinen planeetta X.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ke 26.4.2017 klo 18 alkaen.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan kruunu - Corona Borealis ry.

Lapuan geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet

Aihe: Keskustelu- ja luentotilaisuus Lapuan geologisesti kiinnostavista luonto- ja kulttuuriperintökohteista, joita voitaisiin hyödyntää virkistyksessä, opetuksessa ja geomatkailussa.
Paikka: Lapuan ABC:n kokoustila, Latojantie 9, Lapua.
Aika: ke 12.4.2017 klo 18 alkaen.
Järjestäjä: Aisapari ry.


Kauhavan geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet

Aihe: Keskustelu- ja luentotilaisuus Kauhavan geologisesti kiinnostavista luonto- ja kulttuuriperintökohteista, joita voitaisiin hyödyntää virkistyksessä, opetuksessa ja geomatkailussa.
Paikka: Ylihärmän palvelutoimisto, Päämajantie 6, Ylihärmä (Kauhava).
Aika: ti 11.4.2018 klo 18 alkaen.
Järjestäjä: Aisapari ry.


2016

Planeetat ja kuut

Aihe: Esitelmä planeetoista ja niiden suurimmista kuista, sekä voimista, jotka niiden pintoja muokkaavat. Esittelyssä myös Järviseutu-Seura ry:n planeettakuva-arkisto.
Paikka: Kurikan pääkirjasto, Seurapuistikko 2, Kurikka.
Aika: ti 11.10.2016 klo 18.00.
Järjestäjä: Kurikan kirjasto.
International Observe the Moon Night

Aihe: Suomen ensimmäinen International Observe the Moon Night -tapahtuma. Esitelmöin Kuusta ja Järviseutu-Seura ry:n ainutlaatuisesta planeettakuva-arkistosta etenkin Lunar Orbiter- ja Apollo-kuvien valossa, ja esittelen suomalaisten huippukuvaajien valokuvia Kuun yksityiskohdista.
Paikka: Evijärven Taivastelijoiden tähtitorni, Kirkkotie 419:n kohdalla, Evijärvi.
Aika: la 8.10.2016 klo 14 alkaen.
Järjestäjät: Evijärven Taivastelijat ry., Järviseutu-Seura ry:n OutdoorsLife-hanke, Arctic Planetary Science Institute ry., Evipartio, ja Aisaparin Kylille-hanke.
Kuva: Aisapari ry. / Luonnon oma puisto

Kraatterijärven salaisuudet

Aihe: Esitelmä Euroopan suurimmasta kraatterijärvestä, eli Lappajärven törmäyskraatterin synnystä ja myöhemmästä geologisesta kehityksestä, sekä vielä toistaiseksi avoimista tieteellisistä kysymyksistä, jotka Lappajärveen liittyvät.
Paikka: Meteoriittisali, Lappajärven lukio, Hyytisentie 5, Lappajärvi.
Aika: ti 4.10.2016 klo 17.30-19.00.
Järjestäjä: Järvilakeuden kansalaisopisto.


Pilvibongauskurssi

Aihe: Kahden luentokerran mittainen kurssi, jolla opitaan tunnistamaan pilviä. Lisäksi kurssilla kerrotaan, mitä niiden perusteella voi päätellä lähituntien säästä.
Tavoitteet: Oppia tunnistamaan kymmenen pilvisukua ja eräitä pilvilajeja ja ymmärtämään, mitä ne voivat kertoa lähituntien säästä. Oppia nauttimaan myös pilvisistä päivistä.
Paikka: Lappajärven lukio, Hyytisentie 5, Lappajärvi.
Aika: ma 3.10. ja ke 5.10.2016.
Järjestäjä: Järvilakeuden kansalaisopisto.
Kurssin tarkempi sisältö:
 1. Johdanto; Ilmakehän ja sään olemus; Pilviluokittelun ja -latinan perusteet; Ylä- ja keskipilvet, paksuista pilvistä laaja sadepilvi
 2.  Alapilvet ja paksuista pilvistä kuuropilvi; Yläilmakehän pilvet ja muut erikoispilvet; Pilvihavaitsijan apuvälineet; Kertaus
Lähiplaneetoilta Lappajärvelle

Aihe: Esitelmä maankaltaisista planeetoista ja Järviseutu-Seura ry:n ainutlaatuisesta planeettakuva-arkistosta.
Paikka: Meteoriittisali, Lappajärven lukio, Hyytisentie 5, Lappajärvi.
Aika: ti 13.9.2016.
Järjestäjä: Järvilakeuden kansalaisopisto.
Kraatterijärven kätketyt mahdollisuudet

Aihe: Esitelmä törmäyskraattereista ja etenkin Lappajärvestä, sekä sen tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista etenkin geomatkailun kannalta kaikille avoimessa ”Kraatterijärvessä on vetovoimaa” -tilaisuudessa.
Paikka: Aquarius Inn, Nykäläntie 137 B, Lappajärvi.
Aika: to 7.4.2016 klo 18.00.
Järjestäjä: Järviseutu-Seura ry.


Pluto ja New Horizons

Aihe: Esitelmä Plutosta ja NASAn New Horizons -luotaimen tuloksista, Pluton törmäyskraattereita unohtamatta.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ti 16.2.2016 klo 18.00.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.
2015

Kuun Suora valli

Aihe: Esitelmä Kuun törmäysten ja tektoniikan yhteisvaikutuksista ja Ursan Kuu ja planeetat -ryhmän havaintoprojekteista.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ti 15.12.2015 klo 18.00.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.
Kuun kraatterien ja törmäysaltaiden synty, olemus ja kaukokartoitus

Aihe: Esitelmä Kuun pienemmistä ja suuremmista törmäyskraattereista ja niiden tutkimuksesta.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ti 19.5.2015 klo 18.00.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.

Ilmakehän valot ja värit

Aihe: Neljän luentokerran yleistajuinen kurssi erilaisista ilmakehän valoilmiöistä.
Tavoitteet: Oppia katsomaan taivaalle, näkemään sen moninainen kauneus ja tunnistamaan yleisimmät ilmakehän valo- ja väri-ilmiöt, sekä ymmärtämään niiden synnyn perusteet. Samalla olisi tarkoitus oppia perusteet ilmakehän koostumuksesta ja toiminnasta, optiikasta, Auringon ja Maan vuorovaikutuksesta, ja hieman myös muiden planeettojen kaasukehistä.
Paikka: Rovaniemen kansalaisopisto, Rovala 5, Rovaniemi.
Aika: ma 9.–30.3.2015 klo 18.00–19.30.
Järjestäjä: Rovaniemen kansalaisopisto.
Kurssin tarkempi sisältö:
 1. Ilmakehän perusolemus, koostumus ja toiminta; Helmiäispilvet; Valaisevat yöpilvet
 2. Revontulet: Auringon aktiivisuus; Maan magneettikenttä; Revontulten synty; Värit ja muodot; Äänet ja muut kummallisuudet
 3. Halot: Mitä halot ovat; Jääkidemuodot ja niiden asennot, valoreitit; Syntyolosuhteet; Tavalliset halot; Harvinaisemmat halot; Halojen luokittelu
 4. Sateenkaaret: Pää- ja sivukaaret; Interferenssikaaret; Sumu- ja pilvikaaret; Heijastuskaaret; Useamman kertaluvun kaaret; Tavalliset kehät ja siitepölykehät: Valon taipuminen eli diffraktio; Väripilvet; Bishopin rengas; Glooriat


Johdatus tähtieteeseen

Aihe: Kuuden luentokerran yleistajuinen kurssi tähtitieteestä.
Tavoite: Saada yhtenäinen yleiskäsitys tähtitieteestä ja erilaisista tähtitaivaan kohteista, ja oppia tunnistamaan helpoimmat tähtikuviot.
Paikka: Rovaniemen kansalaisopisto, Rovala 5, Rovaniemi.
Aika: ma 19.1.–23.2.2015 klo 18.00–19.30.
Järjestäjä: Rovaniemen kansalaisopisto.
Kurssin tarkempi sisältö:
 1. Johdanto; Maapallo avaruudessa; Vuorokausi, vuosi, ja kuukausi; Mittasuhteet; Pimennykset
 2. Maankaltaiset planeetat (Maa, Kuu, Merkurius, Venus, Mars)
 3. Jättiläisplaneetat (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus) ja niiden kuut; Aurinkokunnan pienkappaleet (=kääpiöplaneetat, asteroidit, komeetat)
 4. Aurinko, tähdet, tähtijoukot, sumut; Valo ja muu sähkömagneettinen säteily
 5. Galaksit ja galaksijoukot; Kosmologia
 6. Eksoplaneetat; Elämän mahdollisuudet aurinkokunnassa ja muualla maailmankaikkeudessa
 • Tähtitieteen historia, havaintolaitteet ja kohteiden havaitseminen käsitellään lyhyesti kunkin aiheen yhteydessä. 
 • Kunkin luennon "viikon tähtitaivas" -osiossa luodaan silmäys tähtitaivaan ja -tieteen ajankohtaisiin tapahtumiiin ja opetellaan helpoimmat tähtikuviot ja tähdistöt.


2014

Komeetat ja Rosetta

Aihe: Esitelmä komeetoista, etenkin komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkosta ja ESAn Rosetta-luotaimen tuloksista.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ke 10.12.2014 klo 18.00.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.
Marsin vulkanismi

Aihe: Esitelmä Marsin tuliperäisestä toiminnasta, etenkin aurinkokuntamme suurimmista tulivuorista Alba ja Olympus Monsista.
Paikka: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi.
Aika: ma 17.3.2014 klo 18.00.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.

2013

Kuun kraatterien ja törmäysaltaiden kaukokartoitus

Aihe:  Esitelmä Kuun törmäyskraattereista ja -altaista ja niiden tutkimuksesta.
Paikka: Anttilansali, Oulun yliopisto, Linnanmaa, Oulu.
Aika: ke 4.12.2013.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Arktos ry.

2009

Kehäisvuoritutkimus: historiaa ja sovelluksia

Aihe: Esitelmä törmäyskraatteritutkimuksen historiasta ja tavoista, joilla kraattereita voidaan hyödyntää planeettageologiassa.
Paikka: Oulu.
Aika: ke 2.12.2009.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Arktos ry.
Meteorologisen meditaation kurssi

Aihe: Luento- ja havaintokurssi pilviluokkien tunnistamisesta ja pilvien käytöstä lähituntien sään ennustamisessa.
Paikka: Marjaniemi, Hailuoto.
Aika: ?.8.2009.
Järjestäjä: Hailuodon kirjasto(?)
2005

Marsin törmäyskraattereiden erityispiirteet

Aihe: Esitelmä Marsin törmäyskraattereista ja niiden poikkeuksellisista muodoista, jotka heijastelevat Marsin kuoren geologialle ominaisia piirteitä, esimerkiksi veden esiintymistä.
Paikka: Oulu.
Aika: 20.4.2005.
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Arktos ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti