sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Yllätyspaluu: Suomalaiset Kuussa ja Lappajärvellä

Vuonna 2016 kehotin Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n Kuu ja planeetat -ryhmän puitteissa kuuharrastajia havaitsemaan ja kuvaamaan Kuun kraattereita, jotka ovat saaneet nimensä suomalaistutkijoiden mukaan. Kirjoittelin vuonna 2018 aiheesta pari artikkeliakin Ursan Zeniitti-verkkolehteen. Suomalaiskraattereita on nykyisin yhteensä 39.

Koostin noihin aikoihin myös valokuvanäyttelyn suomalaisista Kuussa. Näyttelyyn päätyneet kuvat olivat alun perin suunnilleen vuosina 1990–2010 Oulun yliopistossa toimineen NASAn Pohjoismaisen planeettakuva-arkiston (Nordic Regional Planetary Image Facility) aarteita, jotka yliopisto oli suuressa viisaudessaan päättänyt polttaa. Me entiset Oulun planeettageologit emme tietenkään polttoaikeista innostuneet, joten yritimme saada arkiston pelastettua jonnekin. 

Onneksi Järviseutu-Seura ry. tuli alkukesällä 2016 hätiin ja otti haltuunsa koko tuhansien ainutlaatuisten valokuvien arkiston. Vuonna 2019 Järviseutu-Seuran hankkeessa kokosin kuvista kolme pientä näyttelykokonaisuutta, eli Apollo-lennot, Lappajärven vertailukohdat ja edellä mainitun Suomalaiset Kuussa. Ne kuitenkin joutuivat suoraan varastoon ilman että kukaan niitä pääsi näkemään, ja kuvatkin siirtyivät kesälllä 2019 Lappajärven kunnan omistukseen. 

Tästä huolimatta tein kesäksi 2021 Järviseutu-Seuran pyynnöstä vielä kaksi uutta näyttelyä, aiheinaan Mars ja Merkurius. Ne olivat jopa nähtävillä Kortesjärvellä Markin museossa. Seuraavana kesänä otos niistä oli esillä Soinissa Kuninkaantuvalla. Mars- ja Merkurius-näyttelyiden tiimoilta kirjoittelin aiheesta blogijutunkin. Siitä löytyy myös hieman tarkempaa tietoa planeettakuva-arkistosta ja sen myöhäisvaiheista. 

Keväällä 2022 silloisen Kraatterijärvi Geopark -hankkeen pyynnöstä kolme ensimmäistä näyttelyä saatiin osittain näkyville, eli Lappajärvelle hotelli Kivitipun seinille. Suomalaiset Kuussa tosin päätyi erään luentosalin takaseinälle, joten tuskinpa sitä monikaan pääsi näkemään. Viime huhtikuussa Kivitippu meni konkurssiin ja kuvat jäivät lukkojen taakse. 

Nyt syyskuun lopulla kuului kuitenkin kummia: Lappajärven kirjasto tarvitsi lokakuuksi pienen näyttelyn seinäänsä koristamaan, joten helposti saatavilla oleva valmis planeettakuvanäyttely ymmärrettävästi kiinnosti heitä. Tein kuville uudet esittelytekstit ja näyttely on ollut nähtävillä Lappajärven kirjastossa osoitteessa Hyytisentie 5 viime tiistaista eli 1.10.2024 lähtien. Näyttely on esillä lokakuun loppuun saakka.

Suomalaisiin Kuussa pääsee lokakuun ajan tutustumaan Lappajärven kirjastossa. Kuva: T. Öhman.

Näyttelyssä esitellään suomalaiskraatterit NASAn historiallisten Lunar Orbiter- ja Apollo-kuvien avulla. Kuvat eivät siis ole nettikuvien tulosteita, vaan alkuperäisiä NASAn tekemiä vedoksia. Ne ovat melkoisen harvinaista, sillä tiettävästi esimerkiksi Lunar Orbiter -kuvia ei löytyne mistään eurooppalaisesta NASAn planeettakuva-arkistosta. Kuvien tukena olevassa johdantotaulussa ja esittelyteksteissä pääsee hieman myös perehtymään kiehtoviin henkilöihin, jotka nimien takaa paljastuvat. 

Huomenna eli maanantaina 7.10.2024 klo 17–18 kirjastolla on näyttelyn esittelytilaisuus. Toisin sanoen minä olen tuolloin paikalla kertoilemassa suomalaisista Kuussa – niin kraattereista kuin tutkijoistakin. Tilaisuus on luonnollisesti ilmainen, ja lisäksi kirjasto tarjoaa kahvit. Jos on lähistöllä eikä parempaakaan tekemistä ole ja Kuu tai suomalaisen tieteen historia yhtään kiinnostaa, tai edes kahvi houkuttelee, kannattanee tulla paikalle. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Kraatterijärvi Geoparkin kanssa.

Toisin kuin mainoksen sanamuodosta voisi päätellä, tilaisuudessa ei varsinaisesti esitellä minua, vaan kuvia Kuusta. Kuva: Lappajärven kirjasto.

--- 

Muokkaus 7.10.2024: Hieman korjailin jutun alun vuosilukuja, kun kävi ilmi, että muistikuvissani oli parinkin vuoden heittoja. Tarinan kronologia on nyt entistäkin hyppiväisempi, mutta tuskinpa tuo niin vaarallista on.