keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Clementinen näkemys Suorasta vallista

Kuten tuli taannoin mainittua, rykäisimme Ursan Kuu, planeetat ja komeetat -jaostossa pystyyn havaintoprojektin, jonka kohteeksi äänestyksessä valikoitui yksi Kuun maineikkaimmista ja erikoislaatuisimmista kohteista, itäistä Mare Nubiumia halkova Suora valli eli Rupes Recta ympäristöineen. Juttu aiheesta on nyt ilmestynyt Ursan Zeniitti-verkkolehden tämän vuoden ykkösnumerossa.

Loistavien suomalaisten harrastajakuvien lisäksi juttua varten piti tehdä muutamia luotainkuviakin. Ennätin tekaista Clementine-luotaimen aineistostakin kuvatuksen, mutta se jäi sitten Ari Haaviston ansiosta jokseenkin turhaksi, joten jätin sen jutusta pois. Laitetaan se nyt tähän, niin on edes jotain käyttöä sillekin.


Rupes Recta ympäristöineen Clementine-luotaimen 750 nm:n kanavan mosaiikissa. Oikealla halkeamapohjainen kraatteri Thebit, vasemmalla "Ancient Thebitin" läntisen reunan päälle syntyneitä mare-harjanteita. Keskellä oleva kraatteri on Birt, ja sen vasemmalla puolella todennäköisesti magmaattisen juonen synnyttämä Rima Birt. Sen pohjoispäässä näkyy tummana Birt E:n ympärillä pyroklastinen heittelekenttä. Tätä Clementine-kuvaa kannattaa verrata Ari Haaviston samankaltaisissa valaistusolosuhteissa ottamaan kuvaan. Kuva: NASA / DoD / Clementine / T. Öhman.

Nyt Avaruus-foorumilla on menossa uusi äänestys, jossa pääsee vaikuttamaan siihen, mistä aiheesta seuraava juttu tulee. Vaihtoehtoina ovat Sinus Iridum ja Montes Jura, Hyginus ja Rima Hyginus, sekä Rupes Altai ja erikoinen valaistusilmiö, joka kulkee epävirallisella nimellä Larrieu's Dam. Äänestysaikaa on vielä 11.2.2016 asti, joten ei muuta kuin äänestämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti