sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Kuuhullun päiväkirja?

Päätin eilen, mahdollisesti lievän lentsun aivoja pehmittävästä vaikutuksesta johtuen, perustaa blogin. Blogin oli tarkoitus olla nimeltään Kerran Kuussa, mutta koska nimi oli jo varattu (joskin toisin kirjoitettuna), päädyin nimeen Hieman Kuusta. Tarkoituksena on, silloin tällöin kun siltä sattuu tuntumaan, kommentoida ja linkitellä uutisia lähinnä Kuun geologiaa koskien. Uutisten ei ole pakko olla absoluuttisen tuoreita, vaan lähinnä uutisia itselleni, joten sikäli ne voivat olla vaikkapa muutaman sata vuotta vanhoja. Lievänä motivaattorina tässä toimii lisäksi se pitkään itseäni harmittanut tosiseikka, että suomeksi ei verkosta Kuuta koskevia kommentteja tai uutisia juurikaan löydä.

Pidätän itselläni oikeuden eksyä blogissani myös kiinnostaville sivupoluille, joiden varrelta voi löytyä melkein mitä tahansa, ehkäpä kuitenkin useimmiten törmäyskraattereita tai muiden planeettojen geologiaa. Hyvin todennäköisenä pidän sitäkin, että ellei pikainen kyllästyminen tai kiire estä blogin päivitystä, tulee tänne satunnaisesti myös esimerkiksi lyhyitä kirja-arvosteluja. Ehkä on tarpeen varmuuden vuoksi myös mainita, että sikäli kun tulen täällä esittämään mielipiteitä, jotka aika ajoin saattavat sivuta työtänikin, edustavat ne korkeintaan minun omia näkemyksiäni, jos niitäkään.

Alun lopuksi todettakoon, että otsikon taustakuvana on Apollo 15:n laskeutumispaikka kera kuumoduli Falconin. Heti Falconin vasemmalla puolella oleva vuori on Mons Hadley Delta, keskellä olevat kukkulat ovat nimeltään Swann Range (vaihtoehtoiselta epäviralliselta nimeltään Swann Hills), ja vasemmassa reunassa on itse Mons Hadley (yleisemmin tunnettu aiemmalla nimellään Mount Hadley), joka kohoaa vajaat puolitoista kilometriä ympäröivän tasangon yläpuolelle. Tarkemmat kuvatiedot löytyvät Lunar and Planetary Instituten Apollo Surface Panoramas -sivulta. Koko blogin taustakuva on otettu hieman Apollo 15-kuvaa pienemmällä budjetilla syksyllä 2009 Oulun Arktoksen Puolivälinkankaan tähtitornilla, ja siinä näkyy lähinnä kraatteri Ptolemaeuksen ympäristöä. Niin Apollo 15:stä kuin Ptolemaeuksestakin saattaa myöhemmin tulla asiaa enemmän, mutta näillä eväillä kuitenkin lähdetään liikkeelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti