keskiviikko 21. marraskuuta 2012

ESAn suunnittelema Kuu-laskeutuja haudattiin

Euroopan avaruusjärjestön ministerikokouksesta kuului huonoja uutisia jo ennen kuin kokous varsinaisesti alkoikaan. Muiden muassa SpaceNews ja Spaceflight Now uutisoivat tänään, että saksalaisvetoinen, Kuun Etelänavalle vuonna 2019 tähdännyt mielikuvituksellisesti nimetty European Lunar Lander -hanke haudattiin jo ennen kuin ministerit pääsivät sen tekemään.

Saksan päätös ei ollut yllätys, mutta kirpaisee se silti. Uutisissa syyksi mainitaan mm. Espanjan rahapula, ja huhut kertovat brittipoliitikkojen tappaneen heidän osallistumisensa hankkeeseen, koska heitä ei vain Kuu satu kiinnostamaan. Koska Britannia on yksi harvoista maista Euroopassa, jossa tehdään aktiivista Kuu-tutkimusta, oli poliitikkojen temppu todella tyly etenkin heidän omia tutkijoitaan kohtaan. Britannian vetäytyminen ja Espanjan velkakriisi tekivät hankkeen kokonaisrahoituksen toteuttamisesta mahdottoman.

Mitään uuttahan tässä ei ole. ESAssa mennään aina politiikka ja byrokratia edellä. Näiden jälkeen tulevat bisnes ja teknologian kehittäminen, ja jossain kaukana niiden takana tulee tiede. Hakematta mieleen tulee 90-luvulla tapettu Kuun kaukokartoitussatelliittihanke MORO. Pienimuotoisena ihmeenä täytyy pitää sitä, että ESA sai SMART-1:n Kuuhun. No, sehän olikin lähinnä pieni teknologiakoe, jonka tieteellisistä tuloksista ei ole pahemmin kylillä huudeltu.

NASAn puolellakin ESAn Kuu-laskeutujan tappaminen aiheuttaa parranpärinää. Huhujen mukaan ainakin siellä täällä NASAssa oli nimittäin ajateltu ESAn laskeutujan nivoutuvan osaksi yhteistä kansainvälistä päämäärää, josssa Kuuhun palattaisiin niin miehittämättömien laskeutujien ja kulkijoiden, kuin myöhemmin myös miehitettyjen lentojen voimin. Vaan ranskalaiset voivat taas kerran olla tyytyväisiä, kun pääsevät kehittelemään seuraavaa Arianeaan. Kuuhullua ei vaan liiemmin nyt hymyilytä. 

ESAn nyt kuopatun laskeutujan piti suunnitelmien mukaan suunnata Kuun Etelänavan tuntumaan vuonna 2019. Alkuperäiskuva: ESA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti