maanantai 5. heinäkuuta 2021

Kevyttä kesäviihdettä, osa 1: Raamatun kivet Soinissa

 

Tein jokunen vuosi sitten Järviseutu-Seura ry:lle Kraatterijärven mineraalimaailma -hankkeen puitteissa pari teemallista ja taustoitettua kivinäyttelyä (“Kaunis ja kiehtova kvartsi” Evijärvellä ja “Etelä-Pohjanmaan kuntakivet” Lappajärvellä) ja olin hanslankarina parissa muussa. Näiden toteutuneiden lyhytaikaisten kivinäyttelyiden ohella kokosin alustavasti joitakuita kivilaji-, mineraali- ja korukivinäytteitä sitä silmällä pitäen, että osittain niistä voitaisiin joskus tarvittaessa toteuttaa myös Raamatun kivet -näyttely.

Aikaa kului ja Suomen oloissa hyvin poikkeuksellinen, alkujaan Kauko Alasaarelan ja Sirpa Mäki-Rajalan keräämä mineraali-, kivi-, koru- ja koriste-esinekokoelma siirtyi Järviseutu-Seuralta Lappajärven kunnan omistukseen. Olin vakuuttunut, ettei Raamatun kivien idea koskaan etene toteutuksen asteelle, vaan sen kohtalo on yhtä karu kuin suoraan varastoon päätyneiden kolmen valmiin planeettakuvanäyttelyn.

Kesällä 2020 Järviseutu-Seurassa samoin kuin Soini-Seurassa kuitenkin heräsi uudelleen ajatus siitä, että ainutlaatuisella kivikokoelmalla voisi olla jotain parempaakin käyttöä kuin Lappajärven entisessä putkassa makuuttaminen. Lappajärven kunta oli myötämielinen ideaa kohtaan, joten päädyin kokoamaan Raamatussa mainituista kivistä näyttelyn Soiniin kesän 2021 näyttelykaudeksi. Lisäksi valmistin näyttelyoppaat.

Näyttelyn punaisena lankana on tehdä tutuksi reilut 40 Raamatun eri käännöksissä mainittua kivilajia, mineraalia, korukiveä tai perinteisesti korukiveksi luokiteltua elollisen luonnon tuotetta. Näitä esitellään noin 400:n erillisen näytteen voimin. Samalla tietenkin näyttelyoppaassa siteerataan keskeisimpiä Raamatun jakeita, joissa nämä kivet mainitaan. Tärkeimpiä Raamatun jakeita on myös kuunneltavissa älylaitteiden avulla QR-koodien takana SoundCloud-palvelussa.

 

Ametisti on yksi arvostetuimmista kvartsin värimuunnoksista. Kuva: T. Öhman.

Näyttelyvieraita varten on tietenkin itse näyttelyssä,  mutta myös ResearchGate-palvelussa  tarjolla kaksi opasta. Lähinnä vain paikan päällä näyttelyssä selailtavaksi on tarkoitettu 16-sivuinen Raamatun kivet – Pikaopas kiireiselle kävijälle. Huomattavasti laajempi (79 s.) ja siis kivistä kiinnostuneen kannalta oleellisempi on Raamatun kivet – Näyttelyopas. Tätä varsinaista näyttelyopasta ei tietenkään ole tarkoitettu kannesta kanteen luettavaksi, vaan näyttelyn ulkopuolella ajattelisin sen kenties toimivan ehkäpä älyllisesti viihdyttävän satunnaisen vessalukemiston tyyppisenä tekstinä. Toisin sanoen siitä voi löytää kaikenlaisia pieniä detaljeja esimerkiksi mineralogiasta, geologiasta ja mineraalinimien etymologiasta, sekä osin myös historiasta ja arkeologiasta. Ainakin itse tuota tehdessäni opin kaikenlaista hauskaa, kuten vaikkapa sen, että jaden nimi tulee lantionseudun vaivoja parantavaa kiveä tarkoittavasta espanjan ilmaisusta piedra de ijada ja että nefriitin taustalla taas on vain tuon ilmaisun latinankielinen käännös. Tarkempaa tietoa jadesta ja sen nimistä löytyy näyttelyoppaasta.


Graanaattiryhmään kuuluu useita eri mineraaleja. Yleensä granaatit ovat tummanpunaisia (kuvassa tosin näyttävät mustilta), mutta näyttelyssä on esillä myös vaaleanpunaisia ja keltaisia granaatteja. Kuva: T. Öhman.

Lienee syytä korostaa, että aiheestaan ja Raamatun jakeiden lukemisesta huolimatta Raamatun kivet ei ole uskonnollinen tai hengellinen näyttely, eli minkäänlaisen maailmankatsomuksen puolesta tai mitään vastaan ei näyttelyssä saarnata. Oppaissa tai näyttelyssä ei myöskään oteta minkäänlaista uskonnollista tai hengellistä kantaa Raamatun teksteihin, tai tulkita niitä. Kaiken keskiössä ovat kivet.

Korallit ovat elävän luonnon tuotteita, eivätkä siten mineraaleja. Ne kuitenkin koostuvat mineraaliaineksesta ja ne on vuosituhansien ajan käytännössä rinnastettu mineraaleihin ja korukiviin. Niin on myös Raamatussa, minkä vuoksi koralleja on esillä myös Raamatun kivet -näyttelyssä. Kuva: T. Öhman.

Raamatun kivet -näyttelyn avajaiset kera esitelmän olivat 2.6.2021 Soinin Kuninkaantuvalla osoitteessa Multiantie 27c. Näyttely on avoinna tiistaista lauantaihin klo 12–17 koulujen alkuun eli 14.8.2021 saakka. Lisäys 19.7.2021: Ryhmille näyttely on tilauksesta avoinna lokakuun loppuun saakka. Kivinäyttely on ilmainen, mutta Kuninkaantuvan muihin näyttelyosastoihin liput maksavat 5 € (lapsilta 3 €). Investointi lippuihin kannattaa, sillä ainakin minusta Kuninkaantupa on poikkeuksellisen monimuotoinen ja erilainen kotiseutumuseo, jossa on nähtävillä mm. paikallista taidetta, sotilashistoriaan liittyvää esineistöä, vanha koululuokka ja siirtomaatavarakauppa. 

Jos siis tänä kesänä on Etelä-Pohjanmaan suunnassa liikenteessä ja haluaa nähdä jotain vähän erilaista, voi aivan hyvin käydä kulttuurimatkalla Soinissa.

Paatunut tutkijakin nöyrtyy Raamatun kivien edessä. Kuva: Jari Kuula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti