perjantai 18. kesäkuuta 2021

Hieman kuusta ja Kuusta

Eilen illalla Kuu ilmestyi häiritsemään Hollannin ja Itävallan matsin seuraamista. Sen verran harvinaista Kuun näkeminen suht järkevällä korkeudella näin kesäaikaan on, että pitihän sitä pariin otteeseen mennä pihalle ihailemaan ja kuvaamaan.

Musta töhry on tervapääsky. Kuva: T. Öhman.

Itikat tekivät huonosti varustautuneen kuuhullun elämästä aika vaikeaa, joten ei siellä pitkään viitsinyt kerrallaan olla. Sen verran hyvä tuuri sattui ajoituksen kanssa kuitenkin käymään, että olin asemissa, kun Norran operoima Finnairin lento AY446 Oulusta Helsinkiin lensi ohitse. 

Huomasin koneen olevan tulossa ja kenties lentävän ainakin läheltä Kuuta. En alkanut muuttaa säätöjä, vaan ainoastaan laajensin hieman näkymää, arvioin lentonopeuden ja painoin vitkalaukaisinta. Onneksi en ollut viiveeksi asettanut kuin oletusarvoiset kaksi sekuntia, joten arviointi ei ollut pahasti pielessä. Silmänräpäystä aiemminhan tuo olisi saanut osua, jotta kone olisi ollut Kuun päällä, mutta hyvä näinkin.

Pelin aikana kyttäilin, milloin Kuu olisi kuusenlatvojen tasalla. Sinnehän se sitten valui ja itikoita oli vielä edellistäkin visiittiä enemmän. Kuuset olivat sen verran lähellä, että kameran asemointi meni erittäin vaikeaksi. Jonkunmoisia taidepläjäyksiä kuitenkin sain aikaiseksi.

 

AY446 Oulusta Helsinkiin lensi Kuun editse Äänekoskelta katsellen 17.6.2021 noin klo 22.19. Kuva: T. Öhman.
Kuvankäsittelyllä sinisen taivaan saa väännettyä melkoisen mustaksi ja kuvaan sen myötä lisää kontrastia, mutta sinisävyinen ja -rakeinen aika ruma kuva siitä tulokseksi kuitenkin jäi. Kuva: T. Öhman.
Kokeiluja tuli tehtyä niin Kuuhun kuin kuuseenkin tarkentaen. Kuva: T. Öhman.
 
Tässä osui tähtäys suht kohdilleen. Kuva: T. Öhman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti