sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Mistastin ilmasta nähtynä

Joskus vain sattuu käymään hirvittävän hyvä mäihä. Kuten viime tiistaina, ollessani palaamassa Amsterdamista Houstoniin. Olen ennenkin ihastellut lentokoneesta Labradorin niemimaan maisemia, ja etenkin sitä, kuinka hyvin erilaiset geologiset rakenteet näkyvät, mutta nyt oli tarjolla jotain omasta mielestäni poikkeuksellisen hienoa. Mistastinin törmäyskraatteri nimittäin näkyi oikein mainiosti ikkunastani.

Mistastin (55°53’N; 63°18’W), tai Kamestastin, kuten paikalliset sitä kutsuvat, on läpimitaltaan noin 28 km ja iältään vain noin 36 miljoonaa vuotta (tosin uunituoreet tulokset viittaavat hieman nuorempaan noin 32.7 Ma:n ikään), ja se on esimerkiksi useimpiin Suomen törmäyskraattereihin verrattuna kohtalaisen hyvin säilynyt. Niinpä sitä on tutkittu jo 1960-luvun lopulta lähtien, ja viime vuosina Mistastinilla on tehty myös uusia kenttätutkimuksia. Yksi syy uudelleenheränneeseen mielenkiintoon Mistastinia kohtaan piilee siinä, että noin 1350:n miljoonan vuoden ikäinen kohdekallioperä koostuu melko suurelta osin anortosiitista, eli samasta kivilajista, josta Kuun ylänköalueet ovat muodostuneet. Mistastinin anortosiittisia impaktiitteja voidaankin pitää hyvänä vertailukohtana Kuun kiville, ja kanadalaisen University of Western Ontarion Centre for Planetary Science and Exploration on viime vuosina paitsi järjestänyt Mistastinilla kenttätutkimuksia, myös harjoitellut siellä tulevien kuulentojen kenttätyövaiheita.       

Mistastin on yksi fotogeenisimmistä kraattereista, sillä Discovery Hillin törmäyssulakiviseinämässä on nähtävissä kaunis pylväsmäinen rakoilu, aivan kuin tavallisemmissa vulkaanisissa kivissä, ja kuva siitä löytyy melkein jokaisesta kraattereita käsittelevästä yleiskatsauksesta. Oheiset kuvat eivät toki vedä vertoja matalammalta otetuille viistokuville Mistastinista, mutta jonkinlaisen käsityksen kraatterista ne kuitenkin antavat.
 


Mistastinin törmäyskraatteri Labradorin niemimaalla, nähtynä 26.2.2013 KLM:n lennolla 661 Amsterdamista Houstoniin. Kuva: T. Öhman

Sinipunalaseilla katseltava anaglyfikuva Mistastinin törmäyskraatterista. Järven läpimitta on noin 16 km, mutta kraatterin alkuperäiseksi halkaisijaksi on arvioitu noin 28 km. Järven keskellä sijaitseva Horseshoe Island on kraatterin keskuskohouma. Kuva: T. Öhman
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti