tiistai 17. syyskuuta 2024

Kuunpimennys huomisaamuna eli 18.9.2024

Tilannekatsaus 

Huhut tämän blogin kuolemasta olisivat suuresti liioiteltuja, mikäli sellaisia olisi. Tällä hetkellä mennään näköjään parin–kolmen tekstin vuosivauhdilla eteenpäin, mutta mennään kuitenkin. Ja onhan tänäkin vuonna päivityksiä tullut mm. luento- ja haastattelusivuille. Keväällä tekemäni uusi englanninkielinen Female Names on the Moon -sivu puolestaan odottaa sopivaa rakoa, että löydän tarpeeksi aikaa päivittää sen viimeisintä tilannetta vastaavaksi, samoin kuin näyttelysivu. Tuo Naiset Kuussa -projekti onkin yksi nykyisistä suosikeistani, kunhan vaan tosiaan jostain löytyisi aikaa ja mahdollisuuksia siihen panostamiseen. Ehkäpä jonain päivänä. Joka tapauksessa tämänkinhetkinen muutaman nimen vajaa lista on paras löytyvillä oleva luettelo naisista, jotka ovat saaneet nimensä Kuuhun.

Aamun osittainen kuunpimennys

Kovin myöhään olen liikenteessä, mutta kun nyt aloin itselleni selvitellä mahdollisuuksia nähdä huomisaamun pimennys – kuvaaminen ei ole enää muutamaan kuukauteen ollut mahdollista, koska CoolPixini hajosi kesäkuun alussa – pistän tiedot nyt melkein samalla vaivalla tännekin. 

Keskiviikkoaamuna 18.9.2024 ennen kuutta matalalla länsilounaisella taivaalla tapahtuu siis osittainen ja aika vaatimaton kuunpimennys. Parhaimmillaankin ainoastaan reilut kahdeksan prosenttia Kuun näkyvästä pinnasta on Maan täysvarjon peitossa. 

Tällä kertaa Kuun pohjoiset ja koilliset ylängöt joutuvat täysvarjoon. Suht reipas pohjoinen libraatio tuo vielä hieman tavallista enemmän ylänköä näkyviin. Oman kokemukseni mukaan tällaisessa tapauksessa alkava pimentyminen on helpompi huomata kuin jos pimentyvä alue olisi tummaa laavatasankoa. Päinvastaisiakin näkemyksiä on esitetty, joten vahvasti mutu-pohjalla mennään. Puolivarjopimennyksen alkaessa puolivarjo ilmeisesti kylläkin osuu Oceanus Procellarumin laavatasangon luoteisosiin, mutta puolivarjopimennyksen alkuvaihetta ei muutenkaan erottaisi. 

Käytännössä pilvet ja muu paikallinen hussakka sekä Kuun vähäinen korkeus horisontista ovat suurimmat hankaluudet havaita osittaisen pimennyksen alku- ja loppuhetkiä. Ilmakehän yleinen puhtaus vaikuttaa sitten koko pimennyksen tummuuteen. Näin vähäisen osittaisen pimennyksen tapauksessa siitä on tosin aika mahdotonta sanoa mitään varmaa. 

Suomessa pimennyshavaitsijan haasteena on lisäksi se, ettei tämänkertainen pimennys tapahdu öiseen aikaan vaan hämärätaivaalla. Kun osittainen vaihe päättyy klo 06.16, ollaan jo porvarillisen hämärän puolella ja Aurinko on vain kuusi astetta horisontin alapuolella. Aika hailakaksi tuo loppu siis väkisinkin menee.

Seuraavassa taulukossa pimennystapahtumien ajankohdat on otettu Ursan tiedotteesta (ihan samat ajat ovat myös NASAlla eli Fred Espenakilla), mutta Kuuta koskevat korkeus- ja suuntatiedot on laskettu Mooncalc.org-sivustolla itsekkäistä syistä tällä kertaa Alahärmän horisontin mukaan ja tarkistettu myös TimeAndDate.comista. Eli eivätköhän ne kutakuinkin oikein ole. Aurinkoa koskevat tiedot tarkistin vain Time and Datesta.

Tapahtuma

Aika

Korkeus

Suunta

Puolivarjopimennys alkaa

03.41

18°

217°

Osittainen vaihe alkaa

05.13

11°

239°

Pimennys syvimmillään

05.44

246°

Osittainen vaihe päättyy

06.16

253°

Aurinko nousee

07.01

085°

Kuu laskee

07.09

265°

Kuun laskuajassa tarkkaavainen ja omatoiminen lukija saattaa huomata, että MoonCalcin ja Time and Daten ajoissa on minuutin ero: Time and Date antaa minuuttia aikaisemman laskuajan. Kyse on aavistuksen erilaisista laskualgoritmeista ja pyöristyksistä. Samoin jossain suunnassa näkyi olevan asteen ero Time and Daten ja MoonCalcin välillä. Käytännössähän tuolla erolla ei huvin vuoksi havaitsevalle minkäänlaista merkitystä ole. Huipputarkkaa kuvauksen suunnittelua vaativat kauniit horisonttisommitelmat ovat sitten asia erikseen. 

Enpä jaksanut turhan päiten alkaa väsätä omaa kuvaa pimennyksestä, vaan käytin Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n lehdistötiedotteen kaaviota. Tällaiset on tarkoitettu tiedotusvälineiden käyttöön, enkä minä ole koskaan löytänyt yksiselitteistä ja luotettavaa tulkintaa siitä, saavatko myös yksityishenkilöt käyttää näitä samoin käyttöehdoin. Luotetaan nyt siihen, että tällaiseen ei-kaupalliseen valistukselliseen toimintaan kuvaa saa käyttää ilman pelkoa käräjille joutumisesta, mutta voin tietysti olla täysin väärässäkin. Harva asia on maallikolle niin käsittämätön kuin tekijänoikeuslaki. Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä.
 

Ursan mukaan Kuu laskee Helsingissä klo 07.02, Oulussa klo 06.56 ja Utsjoella klo 06.43, joten puolivarjopimennyksen päättyminen klo 07.47 ei edes teoriassa ole havaittavissa mistään päin Suomea. Eipä sillä että aivan loppua käytännössä pystyisikään näkemään.

Tällä hetkellä sääennuste lupaa aika reipasta pilvisyyttä läntiseen Suomeen ja esimerkiksi Helsinkiin sumua. Kotimaiset kuunpimennyskuvat saattavat siten tällä kertaa jäädä vähän harvinaisemmaksi herkuksi. Itselläni on keskiviikkopäivänä sen verran töitä, että taidan keskittää omat havaintoyritykseni aika lailla tuohon maksimin tienoille. Melko epätoivoiselta nyt näyttää, mutta onneksi jo alle puolen vuorokauden päästä selviää, kuinka tässä lopulta käy.