torstai 13. joulukuuta 2018

Johdatusta tähtitieteeseen Äänekoskella

Äänekosken kansalaisopistossa Koskelassa on tammi–helmikuussa tarjolla kuusiosainen kurssi nimeltään Johdatus tähtitieteeseen. Kurssilla tutustutaan koko tähtitieteeseen ja näkyvään maailmankaikkeuteen. Lisäksi opetellaan alustavasti tunnistamaan tähtikuvioita ja löytämään helpoimpia tähtitaivaan havaintokohteita. Kurssin seuraaminen ei vaadi matematiikan tai fysiikan pohjatietoja ja se sopii kaikille tähtitaivaasta, tähtitieteestä ja yleensä luonnosta ja luonnontieteistä kiinnostuneille aikuisille ja nuorille. Luennot pidetään torstaisin klo 18.00–19.30 Koskelan Saarikas-luokassa, osoitteessa Rautatienkatu 25, Äänekoski.

Kurssin ohjelma on seuraavanlainen:

17.1. Johdanto; Maapallo avaruudessa; Vuorokausi, vuosi, ja kuukausi; Mittasuhteet; Pimennykset
24.1. Maankaltaiset planeetat (Maa, Kuu, Merkurius, Venus, Mars)
31.1. Jättiläisplaneetat (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus) ja niiden kuut; Aurinkokunnan pienkappaleet (eli kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat)
7.2. Aurinko, tähdet, tähtijoukot, sumut; Valo ja muu sähkömagneettinen säteily
14.2. Galaksit ja galaksijoukot; Kosmologia
21.2. Eksoplaneetat; Elämän mahdollisuudet aurinkokunnassa ja muualla maailmankaikkeudessa; Kertaus

Tähtitieteen historia, havaintolaitteet ja kohteiden havaitseminen käsitellään lyhyesti kyseisen aiheen yhteydessä. Kunkin luennon "viikon tähtitaivas" ja "viikon tähtitiedeuutinen" -osioissa luodaan silmäys tähtitaivaan ja -tieteen ajankohtaisiin tapahtumiiin ja opetellaan helpoimmat tähtikuviot ja tähdistöt.

Kurssimaksu on 25 € ja kurssille voi ilmoittautua viimeistään 9.1. mennessä osoitteessa:
https://opistopalvelut.fi/aanekoski/course.php?l=fi&t=4629

Kuva on päivitystä lukuun ottamatta sama kuin aiemminkin, koska kurssikin on päivitetty versio entisestä.

Kurssista oli myös Koskelan kevätlukukauden ohjelmalehtisessä puffi, johon voi halutessaan tutustua haastatteluja ja lehtijuttuja -sivullani. Toisin kuin jutusta voisi päätellä, minulle on kyllä kokolailla selvää, että planeetat kiertävät Aurinkoa... 

Keväällä on Koskelan ohjelmassa kaksi muutakin luennoimaani kurssia, nimittäin Ilmakehän valot ja värit 7.3.28.3.2019 ja Pilvibongauskurssi 4. ja 11.4.2019. Noista tulee tarkempaa tietoa sitten lähempänä kurssin alkamisajankohtaa. Ilmoittautua niillekin voi toki jo nyt.

Huom! Kurssit järjestetään ainoastaan siinä tapauksessa, että niille tulee riittävästi osallistujia.

P.S. 11.1.2019: Johdatus tähtitieteeseen -kurssille ilmoittautui riittävästi väkeä, joten kurssi todellakin järjestetään. Vaikka ilmoittautumisaika on virallisesti jo päättynyt, voi kurssille epäilemättä vieläkin ilmoittautua paikan päällä, sillä mukaan mahtuu vielä hyvin. Tervetuloa ensi torstai-iltana Koskelaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti