tiistai 24. maaliskuuta 2015

Mainio dokumentti modernin kuututkimuksen synnystä

Gerard Kuiper (1905-1973). Nykyisenkaltaisen kuu- ja planeettatutkimuksen voi sanoa syntyneen Arizonassa 1960-luvulla. Gene Shoemakerin ja USGS:n merkitys on suuremmallekin asiasta kiinnostuneelle yleisölle jossain määrin tuttu, mutta University of Arizonan Lunar and Planetary Laboratory (LPL) ja sen perustaja Gerard Kuiper ovat jääneet huomattavasti vähemmälle huomiolle. Uusi dokumentti Kuiperista ja LPL:n perustamisesta onkin erittäin tervetullut lisä tieteen lähihistoriaa koskevien dokumenttien joukkoon. Arkistofilmeistä ja Kuiperin oppilaiden ja kollegojen lyhyistä haastatteluista koostuva 35-minuuttinen Desert Moon on nyt kaikkien nähtävillä, sillä Planetary Societyssa nykyisin vaikuttava Jason Davis laittoi vuoden takaisen filminsä verkkoon.

Lyhyydestään huolimatta dokumentti on erinomaista viihdettä, ja haastateltavat ovat eturivin planeettatutkijoita: Bill Hartmann, Bob Strom, Ewen Whitaker, Chuck Wood, Alan Binder, Dale Cruikshank… Viehättävä yksityiskohta on, että dokumentin kertojaksi saatiin ehta astronautti, eli Mark Kelly, joka suoriutuu tästäkin tehtävästä kunnialla. Paljon kattavampaankin dokumenttiin LPL:n historiassa olisi aihetta, joten toivottavasti joku kaupallinen taho innostuu aiheesta vielä kun aikalaisten kertomuksia on saatavilla.

Arvio:
 *Kuvalähde:
"Gerard Kuiper 1964c" by Gelderen, Hugo van / Anefo - [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.05 Bestanddeelnummer 916-8167. Licensed under CC BY-SA 3.0 nl via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerard_Kuiper_1964c.jpg#/media/File:Gerard_Kuiper_1964c.jpg
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti