maanantai 21. tammikuuta 2019

Ihan tavallinen kuunpimennys

Tänä aamuna ei näkynyt verta tai supersusia. Sen sijaan näkyi oikein kaunis täydellinen kuunpimennys, ihan kuten pitikin. Tunnustan, että pakkanen, jota havaintopaikallani oli arviolta 25 astetta, lannisti sen verran, etten seurannut sitä ihan alusta asti, mutta kolme ja puoli tuntia nyt kuitenkin. Vanhan uskollisen pokkarini akut lannistuivat huomattavasti pahemmin, sillä pakkanen hyydytti ne jo siinä ajassa, joka kului kameran digiscoping-telineeseen kiinnittämiseen, telineen kiinnittämiseen kaukoputkeen, ja teline-kamera-kaukoputki-Kuu-yhdistelmän saamiseen keskenään yhdensuuntaiseksi. Niinpä tapahtuman ikuistaminen rajoittui muutamaan käsivaralta napattuun kuvaan pimennyksen loppuvaiheista, jotka kerkesi ottaa käsissä lämmitetyllä akulla. Ehkä pitäisi suosiolla jättää nuo kuvausharrasteet osaavammille. No, jäipähän paremmin aikaa nautiskella itse pimennyksen seuraamisesta ja kauniista talvisesta pakkasaamusta.

Käsivaralta Kowa TSN-821:n läpi
Canon Ixus 70 -digipokkarilla räpsäisty
kuva pimennyksen osittaisesta vaiheesta
21.1.2019 klo 08.24. Kuva: T. Öhman.
Näin kärttyisenä vanhana miehenä minulla oli taas kohtalaista suurempia vaikeuksia ymmärtää tiedotusvälineiden nykykäytäntöjä. Superverisusikuu-älyttömyydet valtasivat vähän laadukkaammatkin tiedotusvälineet, kuten tietysti sopi olettaakin. Kai se sitten on niin, että median on vain pakko löytää pienin yhteinen nimittäjä. Mutta olisiko liikaa pyydetty, että edes noita typeryyksiä käytettäisiin oikein? Tiede-lehden mukaan "Verikuu pimenee maanantaina". Siis ensin Kuu muuttuu veriseksi ja sitten se pimenee?

Yle pisti kuitenkin paremmaksi. Sen mukaan Wolf Moon tarkoittaa tammikuista kuunpimennystä. Oikeasti kyse on kuitenkin vain joidenkin amerikkalaisten vaihtelevasta tavasta nimetä jokaisen kuukauden täysikuu. Tammikuun täysikuu sattuu olemaan heille susikuu. Kuunpimennyksen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.


Osittaisen vaiheen loppua klo 08.40. Kuva: T. Öhman
Vielä pahemmin metsään Yle meni kuvavalinnassaan. Nyt tätä kirjoittaessani he ovat jo tilanteen korjanneet, mutta alkujaan kuunpimennyksestä kertoneen jutun pääkuvana oli ihan kiva kuva osittaisesta auringonpimennyksestä. Vaan pimennys kuin pimennys, ei kai se niin nuukaa...

Ensi heinäkuun matalalla näkyvä osittainen pimennys tuskin innostaa median lammaslaumaa ihan vastaavaan typerehtimiseen. Seuraava täydellinen kuunpimennys Suomessa näkyy vasta vuonna 2025, joten siihen mennessä on varmasti keksitty ihan uusia hölmöyksiä. Mitä ikinä ne ovatkaan, kyse on kuitenkin tuolloinkin vain ihan tavallisesta kuunpimennyksestä.  

Klo 08.55 enää puolivarjopimennys tummensi Kuun oikeaa alareunaa. Kuva: T. Öhman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti