maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kauhavan ja Lapuan geologiaa

Olin talvella ja keväällä töissä Aisapari ry:n esiselvityshankkeessa nimeltään Geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet Kauhavalla ja Lapualla. Etsiskelin kirjallisuudesta, kartoilta ja tietokannoista Kauhavan ja Lapuan alueilta paikkoja, jotka ovat suhteellisen helposti saavutettavissa, ja joissa on jotain minun mielestäni geologisesti keskimääräistä kiinnostavampaa tai edustavampaa. Mikäli samalla alueella oli arkeologisia kohteita (esimerkiksi pronssikautisia hautaröykkiöitä tai kivikautisia asuinpaikkoja), nätit maisemat, hieman tavallisuudesta poikkeava kasvi- tai eläinlajisto, mielenkiintoista historiaa tai kansanperinnettä, tai esimerkiksi pururata tai laavu, aina parempi. Kasasin aiheesta 194-sivuisen raportin, jossa esittelen 37 geologista kohdetta tai hieman laajempaa aluetta.

Raportti julkaistaan virallisesti tänään 26.6.2017 Kortesjärvellä Kitkan hiihtomajalla klo 14.00. Samalla käydään pikaisesti katsastamassa Kitkankallion geologiaa, kuten Evijärven liuskejaksoon kuuluvaa kiillegneissiä, johon tunkeutuneet pegmatiittijuonet ovat poimuttuneet poikkeuksellisen kauniisti, sekä mäen laella olevaa pakkasrapautumisen synnyttämää särmikästä louhikkoa eli rakkaa. Näistä on loppukevään pikaisella kenttätyöjaksolla ottamiani kuvia tuossa alempana.

Raportin sähköinen versio on ollut saatavilla jo noin viikon tästä linkistä. Lisäksi jokunen paperiversio pitäisi tulla tarjolle Kauhavan ja Lapuan kirjastoihin. Tein raportin tueksi myös sähköiset kartat sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna / Karttaikkuna -palveluun, samoin kuin Google Mapsiin. Näihin pääsee käsiksi paitsi jo tuolla aiemmin linkkaamallani hankkeen sivulla, myös täällä omien sivujeni yhteydessä olevalla testisivulla, jonka tein jo keväällä harjoittelutarkoituksiin. Kun tuo nyt ei varsinaisesti haittaa, niin saapa se tänne jäädäkin.


Kitkankallion näkötornista avautuu lähinnä metsäisiä maisemia. Kuva: T. Öhman
Pegmatiittijuonen tiukkaa ja isokliinistä poimutusta Kitkan pururadan varrella olevassa kiillegneissipaljastumassa. Kuva: T. Öhman.

Kitkan pururadan varrella oleva pakkasrapautumisen synnyttämä särmikäs lohkareikko eli rakka. Kuva: T. Öhman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti