Tämän vuoden viimeinen kuunpimennys tapahtuu maanantaina 30.11.2020. Se on melko vaatimaton tapaus. Tai jos ihan rehellisesti sanotaan, se on pimennykseksi umpisurkea.
Kyseessä on ensinnäkin puolivarjopimennys. Jos siis tilannetta katsoisi Kuusta, siellä olisi näkyvissä osittainen auringonpimennys. Kuten jokainen Maassa osittaisia auringonpimennyksiä seuraillut tietää, vähäistä osittaista pimennystä on maiseman valaistuksen perusteella hyvin vaikea huomata. Tällä kertaa kyseessä ei ole edes erityisen syvä puolivarjopimennys, sillä iso siivu Kuun eteläosasta ei joudu puolivarjoon lainkaan.
Pimennys alkaa aamulla klo 09.32, on syvimmillään klo 11.43 ja päättyy klo 13.53. Esimerkiksi Oulun korkeudella Kuu laskee kun pimennys alkaa, joten Oulun eteläpuolella ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia sen näkemiseksi.
Käytännössä Utsjoellakin saumat pimennyksen havaitsemiseksi ovat vähäiset. Kuu on koko pimennyksen ajan horisontin yläpuolella, mutta pimennyksen alussa (jota ei käytännössä pysty erottamaan) pohjoisluoteessa (340°) noin asteen korkeudella,* ja maksimivaiheessa pohjoiskoillisessa (009°) ainoastaan puolessa asteessa, siis läpimittansa verran horisontin yläpuolella. Vähäinenkin hussakka horisontin tuntumassa estää pimennyksen erottumisen.
Kuun puolivarjopimennyksen kulku ensi maanantaina 30.11.2020. Kuu näkyy erittäin matalalla pohjoistaivaalla ja vain aivan pohjoisimmassa Suomessa. Täys- ja puolivarjo eivät näy taivaalla. Kuva: T. Öhman, Fred Espenakin / NASAn kaavion pohjalta. |
Käytännössä liki ainoa keino edes joten kuten havaita pimennys on kavuta tunturin laelle ja valokuvata pimennyksen eteneminen. Kuvista tihrustamalla ja niitä käsittelemällä saattaa tuurillaan aavistuksenomaista tummenemista pystyä erottamaan.
Tällä hetkellä Utsjoelle ennustetaan maanantaiksi täysin pilvistä keliä, joten taitaa käydä niin, että vuoden viimeinen pimennys jää Suomesta näkymättömiin. Seuraava yritys on sitten vajaan vuoden päästä (19.11.2021), mutta kovin hääviä pimennystä ei silloinkaan ole tarjolla.
*Tämä Stellariumin ja MoonCalcin perusteella. Ursan vuosikirja Tähdet 2020 puhuu kolmesta asteesta. En lähde arpomaan, kumpi on oikein, mutta matalalla Kuu joka tapauksessa on. Suunnat ja maksimin korkeus ovat Stellariumin ja MoonCalcin mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti