tiistai 18. huhtikuuta 2017

Suomesta oikea avaruusvaltio

Suomen ensimmäinen satelliitti Aalto-2 laukaistiin tänään 18.4.2017 klo 18.11 Suomen aikaa onnistuneesti Cape Canaveralin laukaisualusta 41:ltä. Kantorakettina toimi United Launch Alliancen Atlas V, ja lennon päätarkoituksena on viedä Orbital ATK:n Cygnus-aluksella tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle.

Vaikka moneen kertaan lykätty laukaisu olikin onnistunut, Aalto-2 ei vielä ole itsekseen kiertoradalla, vaan se vapautetaan muiden matkassa olleiden nanosatelliittien kanssa vasta kolmenneljän viikon kuluttua. Eli siinä mielessä ylenpalttinen riemuitseminen on ehkä vielä hivenen ennenaikaista. Joka tapauksessa, laukaisu on kaikkien avaruuslentojen kriittisin ja jännittävin vaihe, joten siinä mielessä onnittelut Jaan Praksille ja kaikille Aalto-2:ssa mukana oleville ovat paikallaan!


Siinä se menee! Atlas V mukanaan Aalto-2 kohoaa Floridan taivaalle. Kuva: NASA.
Onnistunutta laukaisua Hesarin lähetyksestä seuraillessani (NASA olisi tarjonnut laukaisusta historian ensimmäistä 360-kuvaakin) ja sen kunniaksi teemukia kohotellessani nousi tietenkin väistämättä mieleeni kysymys: Kuinkahan moni ns. tavallinen veronmaksaja, päättäjistä puhumattakaan, tiesi etukäteen laukaisusta? Aina joskus sitä toivoisi, että perisuomalainen vaatimattomuus ja vähättely ei olisi niin hallitseva luonteenpiirre. Voisi kuvitella, että esimerkiksi satelliittihankkeiden rahoituksen saamistakin saattaisi auttaa, jos ihmisille kerrottaisiin asioista pikkuisen hanakammin. Tai mistäs minä tiedän vaikka olisi yritettykin kertoa, mutta lopputulos kuitenkin on se, että avaruusasioita pitää seurata kohtalaisen tarkasti , jotta esimerkiksi tämänpäiväistä laukaisua hoksasi seurata. No, käninä sikseen, sillä tämä on erittäin hieno päivä suomalaiselle avaruusosaamiselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti