keskiviikko 5. lokakuuta 2016

InOMN on täällä!

Otsikossa pitäisi oikeastaan lukea "InOMN on täällä!" Nyt on nimittäin niin, että NASAn sponsoroima International Observe the Moon Night -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Yhdysvalloissa perinne alkoi Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen myötä vuonna 2009, ja kansainväliseksi tapahtuma muuttui seuraavana vuonna. InOMN-tapahtumia on pidetty yli 40:ssä maassa, mutta Suomessa ei kuitenkaan ole ainuttakaan virallista tilaisuutta tätä ennen järjestetty.

Kyseessä on suurelle yleisölle ja kenelle tahansa Kuusta kiinnostuneelle tarkoitettu Kuuhun eri ilmenemismuodoissaan keskittyvä kansanvalistus- ja havaintotapahtuma. Tänä vuonna se järjestetään 8.10., eli ensi lauantaina, osana Evijärven Taivastelijoiden 30-vuotisjuhlia. Kuu näkyy tuolloin huonosti ja kohoaa vain noin seitsemän asteen korkeudelle, mutta eihän se toki menoa haittaa. Päivän ja illan mittaan Taivastelijoiden tornilla on luvassa esityksiä Kuusta niin tutkimuksen kuin harrastuksenkin näkökulmista. Jälkimmäisen tarjoavat Elina Lahden ja Oskari Syynimaan upeat kuvat Kuusta. Kelin salliessa Taivastelijoiden erinomaisessa tähtitornissa pääsee toki myös havaitsemaan Kuuta. Tapahtuman tarkemmat kuviot selviävät alla olevasta lehdistötiedotteesta.



Lokakuun kahdeksas kuuluu Kuulle!


Evijärvellä järjestetään la 8.10. klo 14.00 – 23.00 Suomen ensimmäinen International Observe the Moon Night -teemapäivä, joka on osa kansainvälistä Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan johtamaa tapahtumakokonaisuutta. USA:ssa teemapäivää on vietetty vuodesta 2009 lähtien ja tapahtumia järjestetty yli 40 maassa, nyt ensi kertaa myös Suomessa.

Tapahtuman keskeinen tarkoitus on lisätä suuren yleisön tietoisuutta Kuusta ja kaikkeen siihen liittyvästä, sekä havainnoida Kuuta samana päivänä eri puolilla Maapalloa. Moon Night -tapahtumaa ei ole suunnattu ainoastaan alan harrastajille, vaan tarkoitus on lisätä meidän kaikkien tietoisuutta ja ymmärrystä Kuusta. Tapahtuma järjestetään Evijärven Taivastelijat ry:n tähtitornilla, joka sään salliessa tarjoaa illan pimetessä mahdollisuudet ohjattuun Kuun tutkiskeluun kaukoputkella. Paikalla on myös useita alan harrastajia, joiden kanssa voi keskustella Kuusta sekä planeetoista ja tähtiharrastuksesta enemmänkin.

Evijärvellä järjestettävän tapahtuman ainutlaatuisuutta lisää se, että yleisöllä on mahdollisuus tutustua Järviseutu-Seura ry:n omistukseen siirtyneen planeettakuva-arkiston helmiin. Esillä on mm. historiallisia Lunar Orbiter -luotainten kuvia, joiden avulla esim. selvitettiin Apollo-lentojen lasketumispaikkoja. Esillä on myös myöhäisempien Apollo 15, 16 ja 17 -lentojen ottamia kuvia kuusta. Planeettakuva-arkisto toimi aikaisemmin Oulun yliopistossa Nasan pohjoismaisena planeettakuva-arkistona, ennen kuin aineisto siirtyi Järviseutu-Seura ry:n omistukseen. Vastaavia arkistoja Euroopassa on vain Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa ja Roomassa.

Kello 15 alkaen FT, planeettageologi Teemu Öhman pitää luennon Kuusta ja esittelee ja pohjoismaista planeettakuva-arkistoa, erityisesti Lunar Orbiter- ja Apollo-lentojen tuloksia. Kello 17 tutustutaan kauhavalaisten Kuun kuvaamisen eksperttien Elina Lahden ja Oskari Syynimaan kauniisiin kuukuviin.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille. Evijärven tähtitieteen yhdistyksen tähtitornin osoite on Kirkkotie 419. Taivastelijat-yhdistys täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja tapahtuma on osa juhlavuoden ohjelmaa. Evipartio pitää puffettia ja paistaa muurinpohjalettuja.

Suomen ensimmäisen International Observe the Moon Night -teemapäivän järjestelyissä ovat mukana Evijärven Taivastelijat ry, Järviseutu-Seura ry:n OutdoorsLife-hanke, Arctic Planetary Science Institute ry, Evipartio ja Aisapari ry:n Kylille-hanke.

Tässä linkki kansainväliseen tapahtumaan: http://www.observethemoonnight.org/


Lisätiedot:
Teemu Öhman
040 566 7143
FT, planeettageologi ja kraatteritutkija
Arctic Planetary Science Institute ry.

P.S. 5.10.2016 klo 10.45: Lisätäänpä tähän loppuun vielä Aisaparin tekemä ja jakama mainos aiheesta:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti