lauantai 6. helmikuuta 2016

Ed Mitchell (1930–2016)

Edgar D. Mitchell, 17.9.1930–4.2.2016. Kuva: NASA
Kuudes ihminen Kuun pinnalla, Edgar Dean Mitchell, kuoli 85:n vuoden iässä torstaina 4.2.2016. Mitchell oli Apollo 14:n kuumodulin pilotti, ja viime perjantaina oli Apollo 14:n laskeutumisen 45:s vuosipäivä.

Apollo 14 oli Mitchellin ainoa avaruuslento. Ennen vuonna 1966 alkanutta uraansa NASAssa Mitchell oli jo ennättänyt hankkia itselleen tohtorin tutkinnon aeronautiikasta ja astronautiikasta MIT:n yliopistosta, sekä perinteisempään tapaan toimia niin merivoimien lentäjänä kuin koelentäjänäkin.

Apollo 14 valitettavasti muistetaan yleensä vain Al Shepardin golfin peluusta, mutta kyseessä oli tieteellisesti kunnianhimoinen lento. Apollo 14 laskeutui Fra Mauron pohjoispuolelle, ja sen geologisena päätarkoituksena oli hankkia näytteet Kuun lähipuolen historian kannalta aivan keskeisestä Imbriumin altaan heitteleestä. Geologisessa mielessä Apollo 14 oli siis ensimmäinen Kuun ylängöille suuntautunut lento. Vaikka muutakin on vuosikymmenten saatossa väitetty, kaikki Apollo 14:n geologiset tavoitteet saavutettiin. Ainoa, mikä jäi muutaman kymmenen metrin päähän, oli upea näkymä Cone-kraatterin reunan harjalta. Cone-kraatterin reunan näytteet Shepard ja Mitchell keräsivät, aivan kuten pitikin.

Selkeää ja uskottavaa suunnitelmaa uusista miehitetyistä lennoista Kuuhun tai Marsiin ei NASAlla sen paremmin kuin muillakaan toimijoilla edelleenkään ole. Toimittaja ja kirjailija Andrew Smithin pelko siitä, että kohta ei enää ole elossa ainuttakaan Kuun pinnalla käynyttä ihmistä, on valitettavasti taas yhä lähempänä: Nyt Ed Mitchellin poismenon jälkeen jäljellä on enää seitsemän ihmistä, joilla on omakohtaista kokemusta toisen taivaankappaleen pinnalla elämisestä. Apollo 14:n komentomodulin pilotti Stuart Roosa kuoli vuonna 1994 ja Al Shepard vuonna 1998, joten Apollo 14 on tällä hetkellä ainoa kuulento, jonka jäsenistä kaikki ovat jo kuolleet. Ihmiskunnalle tulee todella kiire, jotta Kuussa käynyt astronautti pääsisi todistamaan ihmisen paluuta Kuuhun.

Kevyet mullat, Ed Mitchell.

Ed Mitchell Kuussa päivälleen 45 vuotta sitten 6.2.1971 paljon porua aiheuttaneen METin vieressä. Kuva: NASA / AS14-64-9140 / T. Öhman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti