maanantai 17. lokakuuta 2016

Ewen Whitaker, 1922–2016

Brittiläinen Kuun kartoituksen uranuurtaja ja alan ehdoton ykkösasiantuntija Ewen Adair Whitaker kuoli 11.10.2016 Tucsonissa Arizonassa. Whitaker oli intohimoinen kuuharrastaja, joka aloitti työuransa tähtitieteen parissa Greenwichin Royal Observatoryssa. Gerard Kuiper poimi hänet vuonna 1958 Chicagoon Yerkesin observatorioon, ja kahta vuotta myöhemmin Whitaker seurasi Kuiperia perustamaan Lunar and Planetary Laboratorya Arizonan yliopistoon. Siellä Whitaker viihtyikin koko loppuelämänsä. Arizonan yliopisto myönsi hänelle kunniatohtorin arvon vuonna 2011.

Ewen A. Whitaker, 22.6.1922-11.10.2016. Kuva: UA/LPL.

Whitaker nimesi yhdessä Dai Arthurin kanssa runsaasti Kuun libraatiovyöhykkeen kraattereita, ja eritoten loi Kuun etäpuolen satelliittikraattereiden nimeämisjärjestelmän, eli kellotaulusysteemin. Hän oli myös tekemässä kahta kaikkin aikojen merkittävimmistä Kuun kartastoista, eli vuoden 1960 Photographic Lunar Atlasta ja seitsemän vuotta nuorempaa Consolidated Lunar Atlasta, joka on tänäkin päivänä hyvin käyttökelpoinen teos.

Kuun kartoituksen historia oli yksi Whitakerin intohimoista, ja hänen teoksensa Mapping and Naming the Moon on lievästä kuivakkuudestaan huolimatta alan ehdoton perusteos. Whitaker oli viimeinen merkittävä Kuun kartoittaja, jonka työ alkoi jo ennen Apollo-aikakautta.

Kevyet mullat.


---

Todettakoon tähän loppuun myös toinen suru-uutinen: Komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkon toinen löytäjä, Klim Tshurjumov kuoli 14.10.2016. Tshurjumov oli keskeisessä roolissa mm. Neuvostoliiton Vega-lennoilla, jotka tutkivat Venusta ja Halleyn komeettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti