keskiviikko 2. elokuuta 2023

Päivän kraatteri: Alpetragius G

Kaksitoistakilometrinen Alpetragius G (18,17S; 6,56W) sijaitsee imbrisellä ylängöllä Alpetragiuksesta lounaaseen. Kyseessä on kaikin puolin tavallinen vanha peruskraatteri.

Iältään Alpetragius G on nektarinen. Se on kulunut ja täyttynyt imbrisellä ylänköaineksella, joka suurelta osin lienee Imbriumin törmäysaltaan heittelettä. Näin ollen se onkin tasapohjainen ja matala, vain noin 600–1000 m syvä riippuen mittauskohdasta. Läpimittansa perusteella se lienee tyypiltään maljakraatteri, joten keskuskohoumaa ei koskaan ole ollutkaan.

Alpetragius G on vanha pienehkö peruskraatteri. Luoteisreunaa kirkastaa luultavasti Tychosta peräisin olevan heitteleen muokkaus. Kuva: NASA / ASU / LRO WAC / QuickMap / T. Öhman.
 

Luoteessa reuna on yhdessä kohdassa kulunut lähes kokonaan pois, ja luoteisreunaan samoin kuin sen viereen on osunut tuoretta heittelettä todennäköisimmin Tychosta vajaan 800 km:n päästä. Itäinen reuna on Alpetragius W:n kanssa yhteinen. Kraatterissa on nähtävissä lievää taipumusta kuusikulmaisuuteen, mutta se on sen verran kulunut, että varmahkoa tulkintaa rakenteellisesta kontrollista on hyvin hankala tehdä.

Nimensä Alpetragius G sai Neisonilta vuonna 1876, joskin pienellä kirjoitettuna, siis ”Alpetragius g”. Hyväksynnät tulivat vuosina 1935 ja 2006. 

Alpetragius G:n lounaispuolella jatkuva ylänkö on nimeltään Promontorium Taenarium, eli melko harvinaislaatuinen nimetty niemi. Jos The Moon-Wikiä on uskominen (kuten aika usein on, muttei suinkaan aina), sen nimesi ensimmäisenä Tobias Mayer (1723–1762), mutta hän kirjoitti sen väärin muodossa Promontorium Aenarium. Beerin ja Mädlerin karttaan virhe toistettiin ja sama linja jatkui vuoden 1960 Photographic Lunar Atlakseen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti