tiistai 21. elokuuta 2018

Kuolleet linkit ja The Moon Wiki

Aikansa kutakin. Yli puoli vuotta on kauhunsekaisin tuntein odoteltu Internetin ylivoimaisesti parhaan yksittäisen kuutiedon lähteen, Chuck Woodin perustaman The Moon Wikin katoamista Wikispacesin sulkemisen myötä. Nyt elokuussa se sitten lopulta tapahtui.

Olen tässä vuosien varrella linkittänyt Moon Wikiin varsin ahkerasti. Niinpä nyt näillä sivuillani on vähintäänkin monia kymmeniä, hyvin mahdollisesti satoja kuolleita linkkejä. Kurt Vonnegutia siteeraten: Niin se käy.

Vaan ei hätää, sillä Moon Wiki pelastettiin aktiivisten kuuhullujen ansiosta! Uusi osoite, joka on jo jonkin aikaa ollut myös alati päivittyvällä linkkisivullani, on: https://the-moon.us/wiki/Main_Page. En ole testannut, toimivatko uudet sivut vielä täysin, mutta ainakin pääpiirteissään siirto näyttää onnistuneen.

Linkkisivullani on vielä jonkin verran jäljellä linkkejä alkuperäiseen The Moon Wikiin. Päivitän niitä viimeistään siinä vaiheessa, kun tarkistan systemaattisesti kaikkien linkkien toimivuuden, minkä olen tehnyt yleensä vähintään muutaman kerran vuodessa. Blogitekstieni linkkejä en ala käymään läpi, pahoittelen. Pääasia kuitenkin on, että pääsy Moon Wikin pariin on ainakin toistaiseksi turvattu.
Erittäin monia blogitekstieni linkkejä klikkaamalla saa tästä lähtien nähtäväkseen tällaisen viestin.

Vaan eipä hätää, sillä The Moon Wikin uusi koti on täällä!

P.S. 21.10.2018: Alla olevan kommentin innoittamana linkkisivun Moon Wiki -linkit on nyt päivitetty, samoin kuin muut kuolleet tai muuttuneet linkit. Vanhojen blogitekstieni linkkejä ei siis edelleenkään ole tarkoitus koskaan korjata.

4 kommenttia:

  1. Kannattaa tutustua sellaiseen sivustoon kuin Internet Archive.
    "archive.org/web" se arkistoi vanhoja sivuja. Varmasti hyödyllinen tieteentutkijoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista! Juu, Internet Archive on tuttu ja tarpeellinen. Kommenttisi innoittamana tartuin nyt viimein linkkisivuni päivitykseen. Moon Wikin vanhat linkit on nyt korjattu osoittamaan uuteen sijaintiin. Valtaosa löytyi uudestakin Moon Wikistä, mutta kaikkia ei. Samoin osa muistakin sivuista oli kadonnut sitten linkkien edellisen systemaattisen läpikäynnin, ja jotkut näistä on nyt pistetty viittaamaan Internet Archiven sivuihin.

      Poista
    2. Sci-Hub -sivusto myös näppärä tiedettä tutkiessa, mutta luonnollisestikaan sinne ei kannata suoria linkkejä jaella julkisesti.

      Poista
    3. Totta. Vaikka en pääsääntöisesti laajamittaista piratismia kannatakaan, on (suurten) tiedekustantajien toiminta kuitenkin härskiydessään ylivertaista Sci-Hubiin verrattuna. Kun tutkimusta näin harrasteena tekee, ei todellakaan houkuta maksaa kymmeniä euroja yhdestä artikkelista. ResearchGatesta saa ihan pikkuisen vähemmän lakeja rikkomalla aika hyvin artikkeleita, mutta nykyisin on pakko tunnustaa, että Sci-Hubin käyttö on reaalimaailmassa välttämätön paha. Vaan eipä tosiaan Sci-Hubia oikein suoraan mainostaakaan voi...

      Poista