perjantai 10. helmikuuta 2017

Kuun puolivarjopimennys aamuyöllä 11.2.2017

Kuun puolivarjopimennyksen kulku aamuyöllä lauantaina 11.2.2017.
Täys- ja puolivarjo eivät näy taivaalla. Täysikuukuva: NASA / Sean Smith
Kun Kuussa tapahtuu osittainen auringonpimennys, Maassa näkyy Kuun puolivarjopimennys. Ne eivät koskaan ole mitään huikeita elämyksiä, sillä vähäisiä puolivarjopimennyksiä on erittäin vaikea edes havaita. Kun Kuun kiekko kulkee lähempää Maan täysvarjoa, on Kuun reunan tummuminen kuitenkin helppo huomata.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä 10.–11.2.2017 tapahtuu tällainen syvä puolivarjopimennys. Pimennys alkaa lauantaina 11.2. klo 00.34, on syvimmillään klo 02.44 ja päättyy klo 04.53. Pimennyksen ollessa syvimmillään Kuun pohjoisreuna lähes hipoo täysvarjoa. 

Kelin salliessa pimennys näkyy Suomessa hyvin. Pimennyksen alkaessa Kuu on suoraan etelässä ja Rovaniemen horisontista katsottaessa noin 39°:n korkeudella. Maksimivaiheessa Kuu on varsin tarkoin lounaassa (suunnassa 218°) noin 34°:n korkeudella. Vielä pimennyksen päättyessäkin Kuu on Rovaniemellä noin 23°:n korkeudella länsilounaassa suunnassa 251°.

Seuraava Suomessa näkyvä kuunpimennys tapahtuu jo 7.8.2017, mutta tämä osittainen pimennys näkyy erittäin huonosti matalalla valoisalla taivaalla. 31.1.2018 koittaa puolestaan seuraava Suomessa näkyvä täydellinen kuunpimennys. Seuraavaa ainoastaan puolivarjopimennykseksi jäävää tapausta saadaan odotella lähes kolme vuotta, eli se tapahtuu 10.1.2020. Siinäkin mielessä kannattaa aloittaa tämä viikonloppu havaitsemalla Kuuta.

Edit: Kerkesi vajaat kymmenkunta minuuttia näkyä versio, jossa oli näppäilyvirhe kuvan maksimiajassa, joten se näkyy esimerkiksi RSS-syötteenlukijoiden kuvissa... No, nyt tuo kuva on kuitenkin oikein. 
Edit 2: Ja näppäilyvirhe oli myös elokuun pimennyksen vuodessa... 
Edit 3: Ja kuvahan muljahti jossain vaiheessa myös niin ylös, että RSS-lukija näyttää sisällöksi pelkkää hötömölöä... ehkä näitä ei kannattaisi värkätä kolmen jälkeen yöllä...
P.S. 19.2.2017: Ja pimennyshän tietenkin pysyi Rovaniemen Korkalovaarasta katsellen täysin pilvien peitossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti