perjantai 9. joulukuuta 2016

John Glenn (1921-2016)

Ensimmäinen maapallon kiertoradalle päässyt amerikkalainen astronautti John Herschel Glenn Jr. kuoli Ohion Columbuksessa 8.12.2016. Glenn oli syntynyt Ohion Cambridgessä 18.7.1921.

Korean sodan veteraani Glennin Friendship 7 eli Mercury-Atlas 6 -lento oli Mercury-ohjelman kolmas miehitetty lento, ja hänestä tuli viides avaruudessa lentänyt ihminen. Samalla Glenn oli vasta kolmas maapallon ympäri lentänyt avaruuslentäjä. Hänen historiallinen kolmen kierroksen lentonsa 20. helmikuuta 1962 kesti 4 tuntia 55 minuuttia ja 23 sekuntia.

Glennin avaruuslento oli ensimmäinen miehitetty Atlas-raketilla suoritettu lento. Se oli suuri menestys, mutta ei suinkaan virheetön. Sydämen tykytystä aiheutti erityisesti epävarmuus siitä, oliko aluksen lämpökilpi kunnolla kiinni vai ei.

John Glenn Mercury-Atlas 6 (Friendship 7) -lennollaan 20.2.1962. Kuva: NASA.

Mercury-ohjelman ensimmäisten ballististen hyppyjen jälkeen Glennin lento loi uskoa siihen, että Yhdysvallat voi ottaa Neuvostoliiton etumatkan avaruuskilpajuoksussa kiinni. Tämän myötä Glennistä tuli aikansa todellinen supertähti. Glenn erosi NASAsta pari vuotta lentonsa jälkeen ja ryhtyi colakauppiaaksi, päätyen lopulta Ohion demokraattisenaattoriksi vuosiksi 1974-1999.

Vanhoilla päivillään Glenn pääsi avaruuteen toisen kerran. Hän oli mukana loka-marraskuussa 1998 Discovery-sukkulan lennolla STS-95. Glenn oli tuolloin 77 vuoden ikäinen ja on edelleen vanhin avaruudessa käynyt ihminen. Glennin poismenon myötä yksi aikakausi tuli päätökseen, sillä hän oli viimeinen elossa ollut alkuperäisen Mercury Seven -ryhmän astronauteista.

Kevyet mullat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti