tiistai 8. marraskuuta 2016

Meriasiaa vuosikirjassa

Nostetaanpa taas vaihteeksi kissan häntää...

Ursan Tähdet-vuosikirja on jokaisen tähtitaivaan ja -tieteen omakohtaisesta kokemisesta kiinnostuneen suomalaisen kannalta vuoden tärkein hankinta. Tietokoneista ja älyhärpäkkeistä huolimatta mistään ei löydy yhtä helposti ja kätevästi perushavaitsemisen kannalta välttämättömiä tietoja kuin vuosikirjasta.

Vuosikirjassa on myös jo useamman vuoden ajan ollut mukana artikkeli tai artikkeleita ja enemmän tai vähemmän selkeä teema, joka on näkynyt kuukausikatsauksissakin. Vuosikirjan pitkäaikainen toimittaja ja hyvin pitkäaikainen tähtiharrastusaktiivi Veikko Mäkelä kyseli keväällä, josko ensi vuoden teemaksi otettaisiin Kuun meret. Minua ei ollut järin vaikea taivutella hankkeeseen mukaan. Niinpä uutukaisesta Tähdet 2017 -vuosikirjasta löytyy kirjoittamani kuusisivuinen yleistajuinen artikkeli Kuun meristä. Lisäksi kahdessatoista kuukausikatsauksessa on toisen Ursan vakiokasvon eli Olli Mannerin, minun ja Jari Kuulan tekemät pienoisartikkelit, joissa käydään läpi 15 Kuun merialuetta.

Tietenkin vuosikirjassa on paljon muutakin hyödyllistä asiaa Kuusta, kuten päivittäiset vaiheet, päivittäiset Kuun nousu- ja laskuajat kolmelle eri horisontille, tiedot kapeista kuunsirpeistä, sekä tietenkin tiedot ensi vuoden pimennyksistä. Kaikki siis tarpeellista tavaraa kuuhulluille. Tähdet 2017 löytyy Ursan kirjakaupasta jäsenille hyvin kilpailukykyiseen 12 €:n hintaan, eikä normaali 16 €:n hintakaan paha ole. Kannattaa ostaa pois.

Karttunen Hannu, Manner Olli, Mäkelä Veikko & Suhonen Matti (toim.): Tähdet 2017. Ursan vuosikirja. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry., 154 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti