keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Toinen töhry

Australialaisen komeetanmetsästäjän Terry Lovejoyn viidettä komeettalöytöä C/2014 Q2 (Lovejoy) on ollut mukava seurailla tammikuun aikana. Se on noussut nopeasti yhä ylemmäksi taivaalla, ja on aluksi samalla myös kirkastunut. Moni on sen Suomessakin jo nähnyt paljaalla silmällä, itse olen katsellut sitä Korkalovaaran valojen keskeltä vain kiikareilla. Nyt komeetta on jo hieman himmenemään päin, mutta vieläkin se on mainio kohde, vaikkei pyrstöä näykään – käytännössä Lovejoy näkyy kiikarilla pienenä sumupallerona.

Mukava puoli tämänkertaisessa Lovejoyssa kirkkauden lisäksi on, että se on ollut helppo löytää Orionin länsipuolelta. Viime päivien aikana Lovejoy on ollut lähellä Härän kirkasta avonaista tähtijoukkoa M45, joka Seulasinakin tunnetaan. Tämä on tietysti tarjonnut asiansa osaaville tähtivalokuvaajille erinomaiset mahdollisuudet huikean kauniiden kuvien ottamiseen.

Jos itsellä ei ole taitoa, intoa, ja laitteistoa hyvien tähtikuvien ottamiseen, voi täydellä syyllä ihmetellä, kannattaako tuolloin edes yrittää. Netistä kun kuitenkin löytää kymmenittäin tyrmäävän kauniita kuvia, niin eikö omien räpsyjen kanssa räpeltäessä vain iske masennus ja alemmuuskompleksi? Tietysti niinkin voi käydä, mutta kuten aiemminkin olen todennut, himmeiden töhryjen näkemisessä on oma viehätyksensä, ja joskus vanhalla pokkarilla otettu kuva voi olla hauska lisä komeetan näkemisen aiheuttamaan riemuun. Pokkarikuvissa on sekin hyvä puoli, että ne eivät ainakaan anna liian ruusuista kuvaa siitä, mitä voi itse omin silmin kuvitella näkevänsä. Ja jos on laillani huomattavasti kiinnostuneempi taivaan visuaalikatselusta kuin valokuvaamisesta, voivat vuosikymmenten saatossa muistikuvat nähdystä ja koetusta hapertua, jolloin pokkarilla otettu mitäänsanomaton kuva voi merkittävästi virkistää muistia.

Lovejoyta kannattaa siis vielä katsella, ja jos siltä tuntuu, myös kuvata, vaikkei osaamista tai kalustoa siihen varsinaisesti löytyisikään. Seuraavaa kertaa ei kannata jäädä odottelemaan, sillä se koittaa ehkäpä noin 8000 vuoden päästä.


Seulasten avoin tähtijoukko (M45) ja komeetta C/2014 Q2 (Lovejoy) kuvattuna Korkalovaarassa 18.1.2015 klo 20.18-20.19. Yläkuvassa valotus 13 s, alakuvassa 15 s. Canon Ixus D70, ISO 400. Ylemmän kuvan oikeassa alakulmassa hieman suurennettu negatiivi epätarkasta Lovejoysta. Photoshopissä säädetty kuvien kirkkautta ja kontrastia. Kuva: T. Öhman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti