keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Näkymätön pimennys

Kuun puolivarjopimennykset eivät yleensä ole elämää suurempia kokemuksia. Tämän sain omakohtaisesti tänä aamuna jälleen kerran huomata. Tämänkertainen pimennys näkyi Houstonissa noin klo 06.15 alkaen. Ongelmana oli etenkin se, että Kuu laski jo reilut puoli tuntia myöhemmin. Helpotusta havaitsemiseen ei tuonut sekään, että puolivarjoon ensimmäisenä joutunut osa oli lähinnä Oceanus Procellarumin laavatasankoa, joka näyttää tummalta jo muutenkin.

Muutamaa minuttia ennen Kuun katoamista puiden siimekseen luulen nähneeni paljain silmin ja kiikarilla, ei niinkään kaukoputkella, että Kuun luoteisreuna oli alkanut hivenen tummua. Ilmakehän aiheuttama voimakas Kuun värinä ei tehnyt havaintoa yhtään varmemmaksi. Niinpä tämä pimennys meneekin omiin aikakirjoihini lähinnä hyvin näkyneenä näkymättömänä pimennyksenä.

On se pimentynyt, vaikkei siltä näytäkään. Kuun puolivarjopimennys Houstonin Clear Lakessa 28.11.2012 klo 06.41. Jos oikein kovasti kuvittelee, voi Kuun luoteisreunan kello yhden suunnassa nähdä olevan ehkä aavistuksen tummempi kuin se normaalisti olisi. Tai sitten ei. Scopetech (D=60 mm f=700 mm, K20 mm), Canon Ixus 70. Kuva: T. Öhman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti